Az energetikai szektor metánkibocsátása tavaly is rekordközeli szinten maradt, annak ellenére, hogy az olaj- és a gázipar egy sor kötelezettséget vállalt az infrastruktúra javítására és a szivárgások csökkentésére – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Burning,Gas,Torch,With,Thick,Poisonous,Smoke.,Gas,Processing,And
Rengeteg üvegházhatású gáz szivárog a légkörbe. Fotó: Shutterstock

A szervezet azonban optimista azt illetően, hogy az új műholdak segítenek javítani a monitorozást és az átláthatóságot, könnyebbé teszik a metánszivárgások felderítését. A metán nagyon erős üvegházhatású gáz, az ipari forradalom kezdete óta a globális hőmérséklet-emelkedés mintegy harmadáért felelős, az emberi tevékenységekből származó kibocsátások második legnagyobb forrása pedig az energiaágazat.

A fosszilis energiaforrások kitermeléséből származó kibocsátás elfogadhatatlanul magas

– hangsúlyozta a Reuters tudósítása szerint Tim Gould, az IEA vezető energetikai közgazdásza, aki azonban úgy véli, hogy 2024 az új műholdaknak köszönhetően „fordulópont” lehet.

Nőnek a metánfelhők

Az IEA évente összeállított Global Methane Tracker felmérése szerint a fosszilis energia kitermelése és felhasználása miatt 2023-ban csaknem 120 millió tonna metán került a légkörbe, ami némi növekedés az előző évhez képest, de nagyjából folyamatos szinten maradt 2019 óta. Bioenergia-forrásokból, például a biomassza felhasználásából pedig mintegy tízmillió tonna metán szabadult fel.

MethaneSAT
Az új műhold segít a szivárgások jobb felderítésében.
Fotó: MethaneSAT

A jelentés szerint azonban a szivárgó fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrából származó nagy metánfelhők 2023-ban 50 százalékkal megugrottak 2022-hez képest. Az egyik szuperkibocsátó esemény, amelyet műholdak észleltek, egy 

több mint 200 napig tartó kútkitörés volt Kazahsztánban.

Az ENSZ tavalyi dubaji éghajlat-változási csúcstalálkozóján közel 200 ország állapodott meg a metánkibocsátás gyors és jelentős csökkentéséről, csatlakozva ezzel 150 országhoz, amelyek korábban vállaltak kötelezettséget arra, hogy az évtized végéig a 2020-as szinthez képest legalább 30 százalékkal csökkentik a globális metánkibocsátást. Hasonló ígéretet tett többtucatnyi olajipari vállalat is.

UNITED STATES - SHELL NORCO REFINING AND CHEMICALSUnited States, Saint Charles Parish, 16 january 2024, Shell s Norco refining and chemicals facilities near New Orleans in Louisiana. Photograph by Pierre Larrieu / Hans Lucas.
Etats-Unis, Paroisse de Saint Charles Parish, 16 janvier 2024, la raffinerie et l usine petrochimique Norco de Shell proche de la Nouvelle Orleans en Louisiane. Photographie de Pierre Larrieu / Hans Lucas. (Photo by Pierre Larrieu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az országok és a cégek jóval kevesebb metánszivárgást jelentenek, mint amennyit az IEA becsül.
Fotó: AFP

 

Kevesebbet vallanak be a becsültnél

Ennek ellenére az országok és a vállalatok még mindig jóval kevesebb metánkibocsátást jelentenek, mint amennyit az IEA becsül. Ezt a rést tudják szűkíteni a műholdak, amelyek közül a hónap elején állítottak pályára egyet. Az új MethaneSAT sokkal részletesebb és szélesebb látómezővel rendelkezik majd, mint a korábbiak, például az Európai Űrügynökség műholdjai.

Az IEA a metánkibocsátás fő forrásaként az Egyesült Államokat, Oroszországot és Kínát nevezte meg. Fatih Birol, a szervezet főigazgatója hangsúlyozta, hogy a globális felmelegedés korlátozásához 2030-ig 75 százalékkal csökkenteni kell a metánkibocsátást, és ehhez a legfontosabb feladat a dubaji klímakonferencián tett kötelezettségvállalások átültetése a gyakorlatba. Ezzel önmagában a felére lehetne csökkenteni a metánkibocsátást 2030-ig.