Az amerikai gazdaság 2024 első negyedévében 1,6 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, szemben az előző negyedévi 3,4 százalékkal, ami elmaradt az elemzők 2,5 százalékos várakozásától. Az főleg a fogyasztás, a kormányzati kiadások, a lakásépítés és az miatt nőtt. A heti munkanélküliségi segélyért folyamadók száma 207 ezer volt, itt 215 ezret vártak az elemzők.

Us,Financial,Market.,American,Bond,Market.,Quotes,And,American,Flag.
Fotó: Shutterstock

A PCE árindex negyedéves szinten 3,4 százalékkal emelkedett, a piaci várakozás 3 százalék volt. A PCE árindex (Personal Consumption Expenditures) az Egyesült Államokban a fogyasztók által vásárolt áruk és szolgáltatások változó árait vizsgálja, vagyis az amerikai vásárlók által az árukért és szolgáltatásokért fizetett árak mérőszáma.

A mai adatok befolyásolják az amerikai jegybank kamatdöntését is. A Fed 2022. március óta tizenegy kamatemelést hajtott végre, a központi bank tisztviselői tavaly július óta 5,25 és 5,5 százalék között tartják az irányadó rövid lejáratú rátákat. A márciusi lazításra vonatkozó remények már elszálltak, azonban a befektetők reménykedtek a júniusi vagy júliusi startban – most inkább a szeptember tűnik valószínűnek.

Jerome Powell, az amerikai központi bank elnöke viszont két hete arról beszélt, hogy a közeljövőben nem lesz kamatcsökkentés, mivel az nem tér vissza a központi bank 2 százalékos céljához. Az optimisták azonban abban bíznak, hogy a kedvező adatok után nyáron megkezdődhet a régóta várt kamatvágás.

Kétsebességessé vált az amerikai gazdaság

Amerika kétsebességes gazdaságának nagy része előrehalad, a lemaradók azonban kezdenek komoly bajba kerülni. Az alacsony jövedelmű fogyasztókat hatalmas erők fogják vissza: a magasabb kamatlábak, az infláció és a világjárvány korszakbeli támogatások kimerülése. Aki házat vagy autót akar vásárolni, annak a magasabb árak és a jóval magasabb kamatlábak kettős szorításával kell szembenéznie.