A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) kedden 3-2 arányban megszavazta a versenytilalmi megállapodások országos tilalmát, amellyel a vállalatok megakadályozták, hogy elbocsátott dolgozóik munkát találjanak a riválisaiknál, gyakorlatilag megtörve ezzel az alkalmazottak karrierjét– írta a CNBC.

US Federal Trade Commission (FTC) Chair Lina M. Khan speaks at the Enforcers’ Roundtable panel of the American Bar Association’s 2024 Antitrust Spring Meeting in Washington, DC, on April 12, 2024. After more than a decade of leaving big tech in peace, US antitrust enforcers have cranked up the heat on major technology companies, with several high-profile antitrust cases underway that could radically change the way they do business. (Photo by Bastien INZAURRALDE / AFP) verseny
Lina Khan FTV-vezér a kinevezésekor a versenytilalmi záradékok betiltását jelölte ki legfontosabb céljának / Fotó: AFP

Az új szabály a tervek szerint 120 nappal a szövetségi közlönyben való hivatalos megjelenése után lépne hatályba, bár valószínű, hogy több üzleti csoport is meg fogja azt támadni – az Amerikai Kereskedelmi Kamara például a szavazás után kevesebb mint egy órával bejelentette, hogy beperlik az ügynökséget a döntés miatt.

Ha hivatalosan is életbe lép, a szabály nemcsak az új versenytilalmi záradékokat tenné illegálissá, hanem a meglévő szerződések megszüntetését is megkövetelné a vállalatoktól minden alkalmazott esetében, akik elbocsátásukkor nem felsővezetői pozíciót töltöttek be.

A munkavállalóknak biztosítani kell, hogy megválaszthassák kinek akarnak dolgozni. A záradékok alacsonyan tartják a béreket, elnyomják az új ötleteket és visszafogják a gazdaságot, enélkül több ezer új startup indulna el

– nyilatkozta Lina Khan, az FTC vezetője, akit Joe Biden amerikai elnök kifejezetten azért nevezett ki erre a posztra, hogy megszüntesse a versenytilalmi szerződéseket.

A hatóság becslései szerint jelenleg 30 millió amerikai dolgozó, azaz nagyjából az ország munkaerejének a 18 százaléka tartozik különböző versenytilalmi záradékok hatálya alá.

Vállalati versenyképesség a munkajogokkal szemben

A munkavállalói szerződésben szereplő versenytilalmi záradék megakadályozhatja, hogy valaki ugyanazon iparágon belül egy konkurens vállalathoz menjen dolgozni egy jobb karrierlehetőség, magasabb fizetés vagy megfelelőbb földrajzi elhelyezkedés reményében.

Az FTC azt állítja , hogy a versenytilalmi megállapodások akadályozzák a hatékonyságát, valamint a piac beszűküléséhez és magasabb árakhoz vezethetnek.

A javaslat ellen kampányoló üzleti csoportok szerint azonban a záradékok védelmet nyújtanak a szellemi tulajdonnak és a vállalati titkoknak, amelyeket a távozó alkalmazottak ilyen szerződések nélkül könnyen továbbadhatnának a riválisoknak.

Az ügynökség ehelyett azt javasolja a cégeknek, hogy az információvédelem érdekében rugalmasabb megoldásokat, például titoktartási szerződéseket válasszanak.

Az viszont kétségtelen, hogy az FTC döntése Biden nagyvállalat-ellenes hadjáratának részét képezik, melyek részeként a hatóság és az igazságügyi minisztérium trösztellenes részlege az elmúlt években több tucat amerikai óriást is beperelt különböző szabálysértések és piaci korlátozások miatt.

Nekimegy az amerikai trösztellenes hatóság az Amazonnak

Az amerikai FTC elnöke évek óta ígérgeti, hogy véget vet az Amazon monopóliumának, de eddig csak részeredményeket sikerült elérnie. A felügyeleti szerv és 17 állam most beperelte az a céget, azt állítva, hogy az online kiskereskedő jogellenesen használja ki helyzetét a versenytársak ellehetetlenítésére.