Az Egyesült Királyságban nyár végén születhet végleges döntés a Microsoft–Activision Blizzard-üzletről: a brit trösztellenes hatóság (CMA) közölte, hogy augusztus 29-ig megvizsgálja és elbírálja a Microsoft fellebbezését. A felügyeleti szerv szerint igyekeznek minél hamarabb dűlőre jutni a kérdésben, így akár augusztus elején is határozatot hozhatnak. Ehhez hozzá kell tenni: a CMA eddig nem kapkodott a döntések meghozatalával.

Kazan,,Russia,-,August,7,,2021:,Activision,Blizzard,,Inc.,Is Kazan, Russia - August 7, 2021:  Activision Blizzard, Inc. is an American video game holding company. A smartphone with the Activision Blizzard logo on the screen on the pile of the gamepads.
Fotó: Sergei Elagin

Közben az Egyesült Államokban sem zárult le az akvizíció kapcsán a huzavona: magyar idő szerint tegnap este az amerikai versenyhivatal (FTC) sürgősségi indítványt nyújtott be a Kilencedik Kerületi Fellebbviteli Bírósághoz, amelyben azt kérte a testülettől, hogy ideiglenesen blokkolja a felvásárlást, amíg az FTC nem értékeli ki pontosan az ügyletet. Ritkán fordul elő, hogy egy fúziós harc a fellebbviteli bíróság elé kerül, utoljára 10 éve volt példa hasonlóra. Az Activision Blizzardot tavaly januárban több mint 69 milliárd dollárért felvásárolta a Microsoft, de 

az ügyletet a trösztellenes eljárások és a versenytársak ellenkezése miatt nem sikerült lezárni.

Bár a redmondi óriás azzal nyugtatta a riválisait, hogy a birtokába jutott játékok nem lesznek Xbox- és Windows-exkluzívak, ezt többen kétségbe vonták. Például a Sony azzal vádolta a Microsoftot, hogy az Activison Blizzard-sikertermékek, például a Call of Duty (COD) az üzlet lezárulása után más platformokon nem lesznek elérhetők. Az amerikai cég igyekezett leszerelni a kritikusokat, ezért felajánlotta a riválisainak, hogy az ügylet után minden platformon játszható marad a COD, valamint a cég összes terméke.

A brit trösztellenes hatóság áprilisban váratlanul blokkolta az üzletet, ami ellen fellebbezett a vállalat, itt tehát legkésőbb augusztus végén születik döntés. Az EU már rábólintott a felvásárlásra, ahogy a japán felügyeleti szerv is. Az Egyesült Államokban az amerikai versenyhivatal néhány hete a bírósághoz fordult, és elérte, hogy a testület ideiglenesen blokkolja az üzletet, amíg az FTC házon belül megvizsgálja a felvásárlást. A héten azonban a Microsoft jogi csatát nyert, amikor a bíróság elutasította az időleges blokkolás meghosszabbítását, azonban az FTC nem adja fel, most ő fellebbezett.

A hatóságok célkeresztjébe került a ChatGPT

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálatot indított a ChatGPT mögött álló OpenAI ellen, mondván, az megsértette a fogyasztóvédelmi szabályokat. A hivatal ezért a héten egy 20 oldalas kérvényt küldött a vállalkozásnak arról, hogy az hogyan kezeli a generatív mesterséges intelligenciában rejlő veszélyeket.