A vártnál nagyobb mértékben csökkent a múlt héten a munkanélküli segélyért új kérelmet benyújtó amerikaiak száma, bár egyes elbocsátott munkavállalóknak hosszabb időbe telhet, amíg új munkahelyet találnak – derült ki az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának csütörtökön kiadott jelentéséből.

Employees work as they make respiratory masks in a family-owned medical equipment factory in north Miami, Florida on February 15, 2021. A Florida company that saw an opportunity in the N95 mask shortage when the coronavirus pandemic began last year now has 30 million unsold masks because it can't find buyers in the United States. DemeTech, a Miami-based factory, blames lower prices from China, while a wholesale buyer thinks instead that the problem is that US buyers are wary of new manufacturers. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP) munka
Váratlanul nagy mértékben csökkent a Amerikában / Fotó: AFP

Az állami munkanélküli segély iránti első kérelmek 11 ezerrel, szezonálisan kiigazítva 211 ezerre csökkentek az április 6-án véget ért héten, szemben a közgazdászok 215 ezres előrejelzésével.

A kérelmek azonban az évnek ebben az időszakában ingadozók szoktak lenni a húsvét és az állami iskolák tavaszi szünete miatt.

A továbbra is rugalmas annak ellenére, hogy a Federal Reserve 2022 márciusa óta 525 bázispontos kamatemelést hajtott végre az megfékezése érdekében. Sőt, márciusban tovább gyorsult a munkahelyek számának növekedése, miközben a munkanélküliségi ráta 3,9-ről 3,8 százalékra csökkent.

A munkaerőpiac erőssége és a makacsul magas infláció arra kényszerítette a pénzügyi piacokat, hogy az amerikai jegybank első kamatcsökkentésére vonatkozó várakozásaikat júniusról szeptemberre tolják ki. A Fed március 19–20-i ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a tisztviselők aggódnak amiatt, hogy az infláció terén elért haladás megrekedt.

A jegybank július óta az 5,25–5,50 százalékos sávban tartja irányadó kamatszintet.

A vártnál is jobban teljesít az amerikai munkaerőpiac

Kevesebben kértek segélyt a múlt héten, meglehetősen könnyű is új munkahelyet találni az Egyesült Államokban.