A Moody’s tíz amerikai bankot (például az M&T Bank, a Pinnacle Financial Partners, a Prosperity Bank és a BOK Financial) minősített le egy fokozattal, és hat bankóriás (köztük a Bank of New York Mellon, az US Bancorp, a State Street és a Truist Financial) besorolását vizsgálja felül, aminek az eredményre szintén leminősítés lehet. A vállalat tizenegy nagy hitelező (például Capital One, Citizens Financialés, Fifth Third Bancorp) kilátását is negatívra módosította.

Buffalo,,New,York,,Usa,-,September,2,,2019:,Sign,Of
Fotó: Shutterstock

A hitelminősítő szerint a pénzintézetek költségei jelentősen nőttek a második negyedévben, miközben a monetáris politika is szigorúbb lett, így csökkent a nyereségük és a tőketeremtési képességük. A Moody’s megjegyzi: egyes bankok visszafogták a hitelállomány növekedését, ami tőkét takarít meg, de lassítja a hitelállományuk összetételének a magasabb hozamú eszközök irányába történő elmozdulását is – írja a Reuters.

Mindez akkor következik be, amikor 2024 elején enyhe recesszióra van kilátás a magas kamatlábak miatt, ami nyomást gyakorol az ingatlanpiacra. Problémásak a kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos növekvő kockázatok is, ugyanis a távmunka hódítása miatt egyre kevésbé van szükség irodákra. A Fed múlt héten közzétett adatai szerint az amerikai bankok a második negyedévben gyengébb hitelkeresletről számoltak be mind a vállalkozások, mind a fogyasztók részéről.

A Morgan Stanley elemzői szerint a hitelkereslet valószínűleg tovább gyengül a jövőben. 

A Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása az év elején bizalmi válságot váltott ki az amerikai bankszektorban, ami a hatósági intézkedések ellenére számos regionális banknál betétáradathoz vezetett. A legnagyobb pénzintézetek a Fed júniusi stressztesztje szerint egy válságban 541 milliárd dollárnyi veszteséget lennének kénytelenek elkönyvelni, de ezután is elegendő tőkével rendelkeznének, viszont a kis és közepes méretű amerikai bankokat nem vizsgálták.

A Fitch múlt héten leminősítette az Egyesült Államokat, mivel 

a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók, és növekszik a már most is magas államadósság-teher, 

miközben az államadósság-plafon ügyében visszatérő módon kialakuló politikai patthelyzetek miatt elveszett az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalom. A Fitch szerint ezeknek az ügyeknek a kezelési minősége tizenöt éve folyamatosan romlik, erősödik a politikai polarizáció és a pártosság.

Moody’s: szigorodó finanszírozási kondíciók hátráltatják az idén a világgazdaság növekedését

A szigorodó finanszírozási kondíciók, köztük az emelkedő hitelköltségek miatt az idén várhatóan jelentősen lassul a világgazdaság növekedési üteme, és ennek elsődleges oka a fejlett ipari gazdaságok növekedési lendületének megtorpanása. A magasan fejlett G20-gazdaságok együttes GDP-növekedése a tavalyi 2,3 százalék után az idén mindössze 0,9 százalékos lesz, a csoport feltörekvő tagjai – mások mellett Kína, India és Brazília – viszont átlagosan 3,9 százalékkal bővülnek.