Bár a legnagyobb amerikai bankok 541 milliárd dollárnyi veszteséget lennének kénytelenek elkönyvelni egy esetleges gazdasági apokalipszis esetén, még ezután is elegendő tőkével rendelkeznének a Fed éves stressztesztje szerint, melyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

United States Federal Reserve Building
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - JUNE 14: A view from the United States Federal Reserve Building in Washington D.C., United States on June 14, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Celal Gunes / AFP

Az eredmények azt is jelentik, hogy a legnagyobb amerikai bankok előtt szabad az út, ha részvény-visszavásárlás vagy osztalékfizetés segítségével szeretnék meghálálni a befektetők beléjük vetett bizalmát. A 23 pénzintézetet érintő teszt azzal számolt, hogy 

a kereskedelmi ingatlanok ára 40, a lakásoké pedig 38 százalékot zuhan, miközben a több mint a jelenlegi szint két és félszeresére, 10 százalékra ugrik az Egyesült Államokban.

Az eredmények szerint ebben az esetben a Deutsche Bank, majd a UBS amerikai leányvállalata szenvedné el a legnagyobb tőkeveszteséget, míg az amerikai központú bankok közül a Goldman Sachs, majd a Morgan Stanley számíthat ebben az esetben a legnagyobb mínuszokra – írja a Financial Times.

A Fed a 2008-as pénzügyi válság óta végzi el évente a bankok veszteségálló képességének tesztjét. A mostani eredmények alig pár hónappal követik a történelem legnagyobb amerikai bankcsődjeit, és nem érintették azokat a kisebb bankokat, mint a PacWest vagy a Comerica, amelyek leginkább nyomás alá kerültek a csődök után.

Az amerikai törvényhozás várhatóan szigorít a szabályokon, ennek keretében a Silicon Valley Banknak például csak 2024-ben kellett volna átesnie a teszten. Ráadásul könnyen lehet, hogy a pénzintézet sikerrel vette volna az akadályokat, ugyanis a tervezett forgatókönyv nem a kamatok emelkedésével számolt.