Újabb bankcsődről nem érkezett hír az elmúlt héten, a piacok is fellélegezhettek, hogy vélhetően csak a túldagasztott kötvényportfóliók leértékelődésével volt baj. Arra persze ez is elég volt, hogy aláássa a betétesek bizalmát, s a bankok a betétkivonás nyomán a nem realizált veszteségként pihentetett kötvények likvidálására kényszerültek, csak tovább fokozva a betétesi pánikot. Ám a betétbiztosítás ad hoc kiterjesztése, a csődvédelem, a szabályozói irányítás és a nagybankok által összedobott mentőcsomag végül kezelte az akut válsághelyzetet. De három bajba került amerikai középbank, ráadásul az Egyesült Államok történetének második és harmadik legnagyobb bankcsődje épp elegendő indok, hogy az elemzők gőzerővel kutassanak fertőző gócpontok után az amerikai pénzügyi rendszerben. 

Sunrise Illuminates Downtown Los Angeles
Fotó: David McNew / Getty Images

Az egyik ilyen lehetséges veszélyforrás a pandémiából még csak lábadozó irodapiac. A kis- és középbankok adják ugyanis a kereskedelmi ingatlanhitelezés gerincét. A kereskedelmi ingatlanokra (CRE) felvett hitelek nem mezőgazdasági és nem lakossági része, vagyis 

az irodák, szállodák, bevásárlóközpontok és ipari létesítmények finanszírozása 1750 milliárd dollárt tesz ki. 

A CRE-hitelek kétharmadát kisebb regionális bankok nyújtják, s ezeknek a pénzintézeteknek az eszközeihez képest közel egyharmados ennek a hitelállománynak az aránya, míg a nagybankok esetében ez a mutató csak 6-7 százalékos.

A bankpánik előtt senki sem foglalkozott a CRE-hitelekkel, mert tavaly év végén 1 százalék alatt volt a 30 napon túli késedelmek aránya. A bankcsődök után azonban elővették ezt a piacot az elemzők. A kereskedelmi ingatlanok indexe 2010 és 2022 között megduplázódott, egyúttal a jelzálogpiaci válság előtti csúcsot is felülmúlta közel 50 százalékkal. Ám a 2022-es csúcshoz képest 2023 februárjáig 15 százalékos volt a visszaesés. Magyarán, éppen 

amikor a drágul a finanszírozás a Fed kamatemelési periódusa miatt, akkor csökken a fedezet. 

Persze jelentősek az alágazati eltérések, mert az ipartelepek és a lakások ára felülteljesítő, az irodák és a kiskereskedelmi ingatlanok alulteljesítők. Az irodaházak még mindig panganak az ürességtől. A Kastle „vissza a munkába” barométere azt mutatja, hogy az irodákban még mindig csak feleannyian dolgoznak, mint a járvány előtt. Ehhez jön még a lakástúlkínálat: rekordszámú lakás épül s kerül a piacra a következő negyedévben, várhatóan lenyomva az árakat.

 

Bár a kisebb bankok különösen érzékenyek a regionális problémákra, s miközben körülbelül 4700 bank működik az Egyesült Államokban, az elmúlt tíz évben több mint 70 amerikai kereskedelmi bank mondott csődöt. Ám bízni lehet benne, hogy 

a betétbiztosítási alap (FDIC) rutinosan kezeli ezeket a helyzeteket.

Átveszi a bankokat, majd feldarabolja őket, s az egységeket megpróbálja eladni más bankoknak. Emellett arra is lehet számítani, hogy a Fed továbbra is extra likviditást biztosít a bankcsődök elkerülése érdekében.

Igaz, az FDIC komoly kritikákat kapott a szenátusi meghallgatáson, mert épp az SVB-csőd hétvégéjén úgymond bealudtak, s nem találtak időben vevőt az eszközökre.