Egyre látványosabban terjed az amerikai bankok körében az a gyakorlat, amely szerint a pénzintézetek még az egészséges, időben teljesítő kereskedelmi célú ingatlanokra felvett hiteleiket is piacra dobják, hogy csökkentsék kitettségüket a szektor irányába. 

A Pacific Western Bank Branch Ahead Of Earnings Figures
A Pacific Western Bank branch in Encino, California, US, on Saturday, April 22, 2023. PacWest Bancorp is scheduled to release earnings figures on April 25. Photographer: Morgan Lieberman/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A kereskedelmi ingatlanhitel-állomány leépítése annyira fontossá vált egyes bankok számára, hogy akár még veszteséget is realizálnak olyan hitelek eladásán, amelyek minden jel szerint szabályosan törlesztenék kölcsöneiket a futamidő végéig.

A pánik oka az amerikai irodapiacon ketyegő hitelbombában keresendő: a piac ugyanis ezt a szegmenst tartja a következő potenciálisan bedőlő szektornak, amely hitelezők és befektetők tömegeit ránthatja magával. Az amerikai kereskedelmi ingatlanok után látványosan lehűlt a kereslet a Covid-pandémia kezdete óta az otthoni munkavégzés térnyerésével, így rengeteg irodaépület és üzlethelyiség üresen áll.

A pangó ingatlanok pedig előbb-utóbb nem fizető hitelekhez vezetnek.

Az egészséges hitelektől való megszabadulás versenyét egyelőre a PacWest Bancorp vezeti, mely főként a márciusi bankpánik során került be a köztudatba. A hitelintézet múlt hónapban sikeresen adott túl egy 2,6 milliárd dollár értékű építési kölcsönén, melyért 2,4 milliárd dollárt fizetett egy ingatlanfejlesztő cég. 

A PacWest értéknek 92 százalékáért adott túl a hitelén, 200 millió dolláros elméleti veszteséget elkönyvelve, a piac azonban egészen máshogy látta mindezt: a bejelentés hírére a vállalat részvényárfolyama több mint 20 százalékot emelkedett egyetlen nap leforgása alatt.

A bankpánik belelökte, a hitelállomány csökkentése pedig kilendítette a gödörből a PacWest kurzusát

A PacWest sikere pedig érzékelhető lendületet adott a pénzintézetek hitelállomány-leépítési ambícióinak: az HSBC több százmillió dollárral tervezi csökkenteni ingatlankölcsöneinek mennyiségét, a Citizens 1,8 milliárd dollárra növelte eladósorban lévő kölcsöneinek összegét, míg a Customers Bancorp az első negyedév alatt 25 millió dollárral vágta meg ingatlanhitelezését, 16 milliónyi hitelt pedig piacra bocsátott.

A pénzintézeti félelmek közel sem csak a regionális és középbanki szektort érintik: az 1,87 ezermilliárd dollárnyi eszközzel rendelkező Wells Fargo, melynek 142 milliárd dollárnyi kitettsége van a kereskedelmi célú ingatlanhitelek felé, sem bízik ezek jövőjében. 

Biztos, hogy keletkeznek majd rajtuk veszteségeink, kérdés sem fér hozzá

– jelentette ki a vállalat vezérigazgatója, Charlie Scharf. 

A bankvezér pesszimizmusát osztja a betétbiztosítási alap (FDIC) vezetője, Martin Gruenberg is. A szakértő szerint az ingatlanhitelek, főként az irodaépületekre felvett hitelek törlesztése jelentős nehézségekbe ütközhet a közeljövőben, ha az irántuk fennálló kereslet továbbra is gyenge marad.