Csütörtökön mínuszban zártak a vezető tengerentúli tőzsdeindexek. A széles piacot leképező S&P 500 index 0,81 százalékot esett. A technológiai fókuszú Nasdaq Composite 0,94 százalékot, míg a klasszikus DJIA 0,65 százalékot. A kincstári hozamok emelkedtek, miután Jerome Powell Fed-elnök héja megjegyzéseket tett egy washingtoni rendezvényen.   

Wall,Street,Sign,With,American,Flags,And,New,York,Stock
Fotó: Shutterstock

A 10 éves amerikai referencia államkötvény hozama 4,63 százalék fölé emelkedett csütörtökön. A Powell beszéd mellett egy kibertámadás is, mely a kínai ipari és kereskedelmi bankot érte, hatással volt az amerikai kötvények kereskedelmére a piaci szereplők szerint. Emellett az is megijesztette a befektetőket, hogy a 30 éves kötvényaukción gyenge volt a kereslet.

A mémrészvények mániája idején elhíresült Robinhood platform már szerdán is 14 százalékot zuhant, majd csütörtökön további 5 százalék mínuszt produkált. Az esésbe keményen belevett Cathie Wood ARK alapja, mely 1,14 millió darab részvényt vásárolt, s immár a második legnagyobb intézményi befektetője a cégnek.

Nagy mozgás volt a kripto-szektorban is, ahol szárnyalt a az ETF közeli engedélyezésének lehetőségére, ám ennél is érdekesebb fejlemény, hogy a spekulánsok felkapták a csődbe ment FTX platform tokenjét, mert esély van rá, hogy újra indul a kriptotőzsde. 

A Disney részvénye 7 százalékot pattant, miután a szórakoztatóipari óriás bejelentette, hogy a korábban tervezettnél 2 milliárd dollárral több költségtől szabadul, s a vállalat jelentősen csökkentette a streaming üzletág veszteségeit.

A Morgan Stanley részvényét is beadták, mert kiderült, hogy a Fed vizsgálatot indít a nemzetközi vagyonkezelési üzletágnál. A bankpapír több mint 2 százalékot esett.