Talányos volt csütörtök este egy washingtoni konferencián Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, aki szerint korai lenne még a központi bank részéről véglegesen véget vetni az elmúlt két év történelmi kamatemeléseinek, ám ennek ellenére jelenleg nem érvel a kamatemelés folytatása mellett. A Fed a múlt héten a kamattartás mellett döntött.

Fotó: AFP

A Fed idén 22 éves csúcsra emelte a kamatlábakat, hogy a gazdaság hűtésével fékezze az inflációt. Ahogy csütörtökön Washingtonban fogalmazott: a Fed elkötelezett egy olyan kamatláb elérése mellett, amely kellően korlátozó ahhoz, hogy az inflációt idővel a 2 százalékos célra csökkentse. De még nem biztosak abban, hogy már elérték ez a szintet a kamatok.

Powell arra is kitért, hogy szorosan figyelemmel kísérik a gazdasági feltételeket, elkerülendő annak kockázatát, hogy túl magasra emeljék a kamatlábakat, s hogy néhány jó hónap adata félrevezető információt adjon.

Mint mondta, elégedettek a makroadatok alakulásával, de arra számítanak, hogy az fenntartható módon történő elérése nem lesz könnyű. A folyamatos előrelépés a 2 százalékos cél felé nincs biztosítva. Az infláció még okozhat meglepetéseket. 

Powell azt is bejelentette, hogy 2024 második felében megkezdi a monetáris politikai keretrendszer újabb felülvizsgálatát annak kiderítésére, hogy a világjárvány tartós elmozdulásokhoz vezetett-e a befektetési és megtakarítási mintákban. Ez befolyásolhatja, hogy a kamatlábak végül hol állapodnak meg. A Fed legutóbb 2020-ban végzett ilyen felülvizsgálatot. Az új felülvizsgálat eredményeit 2025-ben hozzák nyilvánosságra.