Korai lenne temetni a csődbe jutott FTX kriptotőzsdét, amelynek alapítója, Sam Bankman-Fried évszázados börtönbüntetéssel néz szembe, mint a kriptopiac legnagyobb szélhámosa. Mindeközben a sorsára váró tetszhalott kriptoplatform natív tokenje az FTT, 50 százalékot emelkedett csütörtökön. A szerdai 1,40 dollár után 2,40 közelében is járt, s később ugyan korrigált, de 2 dollár felett maradt. Jelenleg valós esély mutatkozik a platform újraindítására, amiért három vállalat verseng.   

3d,Rendering,Of,Ftt,Token,In,Pieces,To,Depict,The
3D rendering of FTT token in pieces to depict the failure of the FTX exchange.
Fotó: Shutterstock

A kurzust a platform újraindításával kapcsolatos spekulációk fűtik. Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke ugyanis szerdán úgy nyilatkozott, hogy nyitott lenne a platform törvényes újraindítására. Gensler pályafutása során már több piacot megregulázott, döntő szerepe volt a 2010-es Dodd–Frank Wall Street reform és fogyasztóvédelmi törvény előkészítésében is, s korábban azzal fenyegetőzött, hogy a vadnyugati stílusú kriptopiacot is betöri.     

Jelenleg hárman versengenek az FTX platformért. Az egyik érdeklődő Tom Farley, a New York-i Értéktőzsde korábbi elnöke által vezetett Far Point. A másik a Figure Technologies fintech startup, míg a harmadik a Proof Group kriptográfiai kockázatitőke-társaság. 

Csütörtökön a is remek formát mutatott, s napközben megközelítette a jegyzés a 36 700 dollárt. Ezt a ralit az a várakozás hajtja, hogy napokon belül engedélyt kaphatnak az amerikai felügyelettől a spot bitcoin-ETF-ek, vagyis olyan tőzsdén jegyzett alapok, amelyek közvetlenül bitcoint tarthatnak. Jelenleg csak a határidős ügyletek megengedettek. Itt 12 vállalat verseng.

A lelkesedés később alábbhagyott, s a kurzus 36 400 közelébe csillapodott. A Bitcoinnal gyakran együtt mozgó MicroStrategy szoftverhírszerző cég részvényei is 5–8 százalékos pluszban mozogtak csütörtökön.