Visszaesett az építőanyagok forgalma márciusban, sőt áprilisban és májusban is erre számítanak a szektorban, mert az emberek kivárják az energiahatékonysági támogatást a nagyobb munkák elkezdésével – közölte az Újház Zrt.

építőanyag
Visszavágta az építőanyagok iránti keresletet a júliustól várható otthonfelújítási program / Fotó: Northfoto

Nem bizonyult tartósnak tehát az építőanyag-kereslet februári felfutása, miután márciusban ismét csökkenést mutatott az eladások értéke és volumene is a piacvezető Újház Zrt.-nél, vagyis 

nem sikerült kitörni a lefelé mutató spirálból.

Az első negyedév egészében a forgalom értéke 6,4 százalékkal, volumene pedig 1,7 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest az Újház friss adatai szerint. 

Hektikus a forgalom

A februári adatok még bizakodásra adtak okot, mert a szerkezetépítéshez használt anyagok volumene akkor 27,7 százalékkal emelkedett 2023 februárjához képest, ez pedig azt vetítette előre, hogy új házak építése kezdődik meg. Márciusban azonban ennek a főcsoportnak a forgalma is visszaesett, 

  • értékben 8,8 százalékkal, 
  • volumenben pedig 4,2 százalékkal. 

Némi reményt ad, hogy a falazóelemek és a beton zsalukövek értékesítési volumene márciusban is minimális növekedést mutatott, de például a tetőfedés-főcsoportban még mindig 13,5 százalékos volt a visszaesés a megelőző év márciusához képest.

A hektikus forgalmi adatok azt mutatják, hogy 

göröngyös út vezet még az újlakás-építések felfutásához

– mondta Juhász Attila, az Újház és az Évosz Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke szerint.

Tízéves átlag alatt az újlakáspiac

Az átadások száma 2024-ben és 2025-ben is inkább a 10, mint a 20 ezerhez közelíthet, ami messze elmarad az elmúlt 10 év historikus átlagától, és jóval kevesebb annál is, amennyi a magyar lakásállomány szinten tartásához szükséges lenne. Ez már nem néhány építőanyag-gyártó és -kereskedő, illetve kivitelező problémája, ahogy az sem, hogy szektorban az elmúlt évben több tízezer elbocsátás történt.

építkezés
Kevesebb új lakás és családi ház épül most, mint az előző években / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az építőipar gyorsan lassul, de lassan gyorsul – fogalmazott az Évosz Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

A válság óta az emberek sokkal körültekintőbben vágnak bele bármibe, mint korábban, ezt mutatja, hogy bár nagyon sok ajánlatkérés van, de kevés a tényleges vásárlás. 

Sokan most gyűjtik az adatokat,

ami érthető, hiszen az áron kívül érdemes rákérdezni az adott kereskedés árukészletére, valamint a szolgáltatásra is, hiszen nem lesz mindegy, hogy amikor kell, akkor tudnak-e időben, rugalmasan és ütemezetten szállítani.

Megfelezheti a rezsit az otthonfelújítási támogatásból – mutatjuk, hogyan

Kényelmesen teljesíthető az otthonfelújítási támogatáshoz kötelezően előírt minimum 30 százalékos energiamegtakarítás a homlokzat, lábazat és födém komplex szigetelése, valamint a nyílászárók szakszerű cseréje révén. Az Újház számításai szerint a magas szinten kivitelezett, komplex felújításokkal akár meg is felezhető a Összeszedtük a praktikus tanácsokat a támogatott felújítást tervezőknek.