„Az építőanyag-kereskedelmi hálózat által végzett elemzés válaszadóinak 47 százaléka említette korábban, hogy egy új állami pályázat bevezetéséhez kötné otthona korszerűsítését, ami arra utal, hogy ez a program jelentős motivációt adhat azok számára, akik eddig anyagi okokból nem tudtak lépni, és azokat is cselekvésre ösztönzi majd, akik eddig egyszerűen kivártak” – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére Rázsóné Szórády Csilla, az Újház Zrt. vezérigazgatója.

Worker,Makes,Building,Insulation,Saves,Energy,With,Styrofoam.,Industrial,Theme
A vissza nem térítendő támogatással kombinált program jelentős lökést adhat a keresletnek / Fotó: Shutterstock

Mekkora energiamegtakarítást lehet elérni a régi házak felújításával?

Szakmai számítások szerint  a homlokzatok, lábazatok és födémek szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje akár 50 százalékos energiamegtakarítást eredményezhet, ami már kényelmesen felülmúlja a pályázat által előírt 30 százalékos minimumot. Ehhez azonban 

elengedhetetlen, hogy jól megtervezett és magas szinten kivitelezett, komplex rendszerekben gondolkodjunk

– hangsúlyozta Rázsóné Szórády Csilla.

Fontos, hogy ne csak részlegesen, hanem az egész épületet szigeteljék, különben hőhidak alakulhatnak ki a kevésbé szigetelt területek határain. Emellett a nedves falaknál is kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő vízszigetelésre, hiszen enélkül a hőszigetelés hatékonysága csökkenhet.

Mennyibe kerül a korszerűsítés?

Konkrét példákat kértünk a hatékony felújítás megtervezéséhez. 

A pályázati kiírásban megjelölt 30 százalék energiamegtakarítás eléréséhez önmagában elég lehet a szigetelés korszerűsítése. Egy átlagos 9×9 méteres Kádár-kocka típusú épület esetében 

legalább 15 cm fehér EPS-t javasolnak a homlokzatra és legalább 25 cm ásványgyapot szigetelést beton padlásfödémre, ami bruttó 2,5 millió forintból kihozható kivitelezéssel együtt

olyan háztípusoknál, ahol nincs szükség lábazati szigetelésre az Újház kalkulációi alapján. 

Amennyiben hozzányúlnak a homlokzathoz, akkor azt tegyék előremutatóan!

– javasolják a szakértők.

  • Aki megteheti, annak érdemes a 20 cm vastagságú homlokzat szigetelést választania, mert azzal hosszú távon tovább növelheti ingatlana piaci értékét.
  • Az elavult nyílászárók cseréjét is érdemes megfontolni a hőhidak és a belső páralecsapódás megelőzése érdekében.
  • Mindezt célszerű a homlokzati szigetelés kivitelezése előtt vagy azzal egy időben megvalósítani, nagy figyelmet fordítva a szakszerűségre.

Bár azt hihetnénk, hogy minden Kádár-kocka egyforma, ez közel sincs így,

  •  az ablakok mérete és száma eltérő.

Vegyünk alapul egy 7 ablakos és 1 bejárati ajtós házat. Ebben az esetben a kétrétegű üvegezéssel ellátott ablak is megfelelhet a rendelet elvárásainak, az előremutató példában 3 rétegűt ajánlanak, amely redőny felszerelésére is alkalmas. 

A bejárati ajtó esetében az Újház által javasolt RC2 biztonsági vasalatú, MABISZ minősítésű termékre épül a kalkuláció. Becslésük szerint az ingatlanonként eltérő, egyedi igényeket kielégítő belső helyreállítási költségek nélkül, bruttó 1,5-2 millió forintért valósítható meg a nyílászárócsere.

Drágulnak-e az építőanyagok a program hatására?

A jövőbeni változásokról nehéz pontos becslést adni, hiszen 

a szigetelő építőanyagok árát számos külső tényező is befolyásolja, akár jelentős mértékben is

– szögezte le a vezérigazgató.

Construction,Worker,Installing,Styrofoam,Insulation,Sheets,On,House,Facade,Wall
Megfeleződhet a a szakszerűen és átgondoltan végzett felújítás révén / Fotó: Shutterstock

Példaként a legnépszerűbb szigetelőanyag, az EPS  alapanyagát, a sztirol monomert említette a szakember, rámutatva, hogy annak árát havi szinten állapítják meg, és akár két számjegyű százalékos ármozgást is mutathat hónapról hónapra.

A fentiekre rakódik az energia-, logisztika és munkaerőköltség változásai és az árfolyam-ingadozások hatása is. Ezek megítélésük szerint jobban befolyásolják a termékek végső árát, mint a kereslet önmagában. 

Hányan és hogyan vehetik igénybe a támogatást?

A kormányzati becslések szerint 20 ezer otthon korszerűsítésére elegendő a pályázati keret. Mindeközben 

a korszerűt megközelítő, vagy az annál is jobb besorolású ingatlanok aránya Magyarországon nem éri el a 10 százalékot.

Az eddig ismert adatok alapján a pályázat országosan elérhető, és az olyan, 1990 előtt épült családi házakra vehető igénybe, amelyek rendelkeznek vezetékes gázzal. További feltétel az épület életvitelszerű használata.

A pályázat elindulása keresletet generál az építőanyag-piacon, amely az Újház Építőipari Trendmonitor indexe szerint hosszú hónapokon át tapasztalt stagnálás után 2024 januárjában új lendületet vett,  majd februárban és márciusban tovább erősödött. A pályázat elindulásával még magasabb szintre emelkedhetnek a forgalmi mutatók.

Állami otthonfelújítási program: jól figyeljenek a Kádár-kockák – kiszámolták, mennyit lehet spórolni

 A lakásfelújítási program kamatmentes kölcsönével – nyolcéves futamidővel – és a legalább 30 százalékos energetikaihatékonyság-javulás miatti rezsicsökkenéssel akár tízmillió forintot is megspórolhatnak egy évtized alatt a tulajdonosok– erre jutott az Ingatlan.com és a Money.hu.

A támogatás és az önerő megfelelő hasznosításához, a beruházás megtervezéséhez feltétlenül ajánlott szakértői segítséget igénybe venni a teljes folyamatban, melynek során figyelembe kell venni az épület egyedi adottságait, például a fekvését, valamint a korábban alkalmazott technológiákat is. 

Spray,Polyurethane,Foam,For,Roof,-,Technician,Spraying,Foam,Insulation
A szigeteletlen tetőn át szökik el a meleg jelentős része / Fotó: Shutterstock

A program sikerének alapja, hogy az elvégzett korszerűsítés valódi javulást eredményezzen. 

Megfelelően végzett korszerűsítés révén akár felére csökkenhet az energiaköltség,

azonnali hatásként pedig javul az épületben lévők komfortérzete, és nő az ingatlan értéke.

Mindezek mellett 

egy lépéssel közelebb kerül az épületállomány a hosszú távon fenntarthatóság felé

– hangsúlyozta az Újház vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy a pályázatra régóta, már az előző kivezetése óta nagyon vártak az érintettek.

Mint arról írtunk, a várakozás már a keresletet is fékezte, az új program bejelentését épp mostanra, azaz tavaszra várták a piaci szereplők.