„Eljött az ideje, hogy ismét aktualizáljuk stratégiánkat, hiszen a fenntarthatósági célok ambiciózusabbá váltak, miközben a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet továbbra is jelentős” – emelte ki Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója a vállalat Shape Tomorrow elnevezésű, frissített hosszú távú stratégiáját bemutatva.

HERNÁDI Zsolt
Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója. Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

Nem lehet az energiaátmenet minden költségét az iparra terhelni

A vezérigazgató azonban hangsúlyozta, hogy ugyan az energiaátmenetet végre kell hajtani, és el kell érni az által meghatározott, igen ambiciózus célokat, ám ez egyedül nem megy, és nem is fair, ha az energiaátmenet valamennyi költségét az iparvállalatokra terhelik. A közösségi célokat csak közösségi támogatással, okos szabályozással és együttműködéssel lehet elérni.

A frissített hosszú távú stratégia első számú célja, hogy az energiaellátás-biztonság garantálása mellett tegye lehetővé a zöldenergia-átmenet végrehajtását.

Ennek érdekében a vállalat tovább erősíti a hagyományos üzletágait, és 2030-ig több mint 4 milliárd dollárt költ zöldberuházásokra. A stratégiafrissítés legfőbb elemei üzletáganként a következők.

A Mol downstream üzletága javítja az energiahatékonyságot

A downstream- (finomítás és kereskedelem) üzletágban a vállalat a biometán és a zöldhidrogén előállítására összpontosít, a körforgásos gazdaság bekapcsolása pedig fokozza a bio- és hulladék anyagáramok hozzájárulását a termeléshez. A portfólió diverzifikációja érdekében a Mo csoport 2030-ig egymilliárd dollárt szán hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási és közepes méretű vegyipari beruházásokra.

A vállalat rugalmasabbá teszi a kőolaj-finomítást is, hogy megfeleljen a gazdasági és a szabályozói környezet elvárásainak, és tovább erősítse a régió ellátásbiztonságát. 

Emellett egymilliárd dollárt meghaladó összeget különít el 2030-ig olyan beruházásokra, amelyek lehetővé teszik az energiahatékonyság javítását, növelik a fenntartható üzemanyagok arányát a termelésben, és érdemben csökkentik az üzletág üvegházgáz-kibocsátását.

Ezen célok eléréséhez a cég növeli a megújuló villamos energia felhasználását is az egész Mol csoportban, különösen a downstream területen.

Fotó: Róka László / MTI

 

Az upstream a fő finanszírozó

Az upstream (kutatás-termelés) kulcsszerepet vállal a csoportszintű transzformáció finanszírozásában, a természetes termeléscsökkenés lassítása pedig továbbra is első számú feladat. 

A Mol csoport a termelést a következő öt évben legalább a mostani, 90 ezer hordó olajegyenértéknek megfelelő átlagos napi szinten tartja.

A hagyományos szénhidrogén-termelésen túl karbonsemleges projektekkel erősít az üzletág: a vállalat geotermikus kutatásba kezd, elindítja a kísérleti lítiumprojektet, a szén-dioxid-besajtolás és -tárolás területén pedig a tárolói kapacitások kiépítésére fókuszál.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág célja, hogy 2030-ra évi egymilliárd dollárnyi EBITDA-t érjen el. Ehhez szükséges a hálózat további bővítése és optimalizálása a meglévő és potenciális új piacokon a kelet-közép-európai régióban. A nem üzemanyag típusú termékek arányát 2025-ig az összes tranzakció 65 százalékára, 2030-ig pedig 85 százalékára tervezi növelni, illetve célul tűzte ki, hogy a régió országaiban legalább 10 millió vásárló használja a Mol Move applikációját.

Saját megújulóportfóliót épít ki a Mol

A Mol folytatja a töltőállomások átalakítását is a kelet-közép-európai régióban, tovább bővíti és erősíti gasztronómiai kínálatát. A piaci igényekkel összhangban tovább fejleszti a mobilitási megoldásait, elektromostöltő-hálózatát, illetve felkészül a hidrogén-üzemanyagcellás járművek elterjedésére.

A Mol csoport értékes alapanyagként és energiaforrásként tekint a hulladékra, és 2035-ig 65 százalékra növeli az újrahasznosítási arányt, miközben 10 százalékra szorítja vissza a hulladéklerakást. 

A hulladékgazdálkodási üzletág 2030-tól évente 1,5 millió tonnányi alapanyagot biztosíthat a regionális olaj-, energia- és vegyipari szektorok számára.

A Mol csoport saját megújuló portfóliót épít ki, mivel a downstream dekarbonizációja miatt a vállalat éves megújulóenergia-fogyasztása 2030-ra elérheti a 2500 gigawattórát. Az épülő százhalombattai zöldhidrogén-üzemet is megújuló villamos energiával fogja ellátni. A vállalat a termelés nagy részét várhatóan napenergia-beruházásokkal biztosítja, de további megújuló forrásokat és tárolási megoldásokat is mérlegel.