lb

EB: Túl szigorú a NAV

Két magyar áfaügyben is ítéletet hozott tegnap az Európai Bíróság. Mindkét esetben azt mondta ki, hogy az áfamentesség, illetve az áfalevonás jogát nem tagadhatja meg az adóhatóság, ha a számlakibocsátó a számla befogadójának tudta nélkül valamilyen szabálytalanságot követ el. Az Európai Bíróság ítélete akár az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatát is módosíthatja.

Baka: Eltávolításommal a jogállam sérült

Baka András főbíró szerint elmozdítása nyilvánvalóan jogellenes volt, bár nincs hazai fórum, amely ezt kimondhatná. A hatéves mandátumának félideje előtt távozni kényszerülő legfelsőbb bírósági elnök azt állítja, minderre azért került sor, mert az elmúlt hónapokban nyilvánosan szót emelt a bíróságok alapvető európai jogelvei és ezen keresztül a jogállamiság védelmében, ám mint az MTI-nek adott nyilatkozatában kifejtette: számára egy független, alkotmányos intézmény vezetői posztjának betöltése csak addig érték, amíg az megőrizheti függetlenségét, és az alkotmányos, európai normák alapján működhet.

Mégis egyoldalúan módosíthatják a szerződéseket a bankok

A Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a fellebbviteli bírósági döntést, amely megtiltja a bankoknak, hogy egyoldalúan emeljék a lakossági hitelkamatokat, hogy megtérüljenek a magasabb költségek, írja a Bloomberg.

Kötbértartozás után is jár a késedelmi kamat

Vállalkozás. A kötbér utáni kamat kikötésének tilalma nem jelenti azt, hogy a kötbértartozás mint pénztartozás után nem állapítható meg késedelmi kamat – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő perben.

Nem lesz radar a Tubesen!

Egyelőre nem lehet NATO-radar a Tubesen. Érvénytelennek nyilvánította ugyanis a Legfelsőbb Bíróság a NATO-lokátor építési engedélyét, a Honvédelmi Minisztérium csak új eljárás után építheti meg a radart. A radar ellenzői között éppen úgy voltak Fideszesek és szocialisták is.

Jogos az elutasítás

Nincs lehetőség arra, hogy az ismételt ellenőrzési kérelmet elutasító adóhatósági határozatot a bíróság érdemben felülvizsgálja – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő jogvitában.

Pert vesztett a Soros Fund a PSZÁF ellen

Elutasította a Soros Fund Management LLC Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellen határozat felülvizsgálata tárgyában indított keresetét pénteken a Fővárosi Bíróság (FB).

LB-döntés: Nincs felmondás, ha a dolgozó keresőképtelen

A rendes felmondás közlésekor fennálló keresőképtelen állapot – függetlenül attól, hogy a munkavállaló kap-e táppénzt vagy sem – az intézkedés jogellenességét alapozza meg – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság (LB) az alábbi jogvitában.
Világgazdaság Piactér