Közélet

Kartellezés itthon – Újabb bizonyítékokat használhatnak fel

A közigazgatási hatóság és a közigazgatási per bírósága is szabadon felhasználhat minden olyan bizonyítékot, amely a tényállás tisztázására, felderítésére alkalmas.

A feljegyzések, iratokról készült fénymásolatok adott esetben éppen olyan bizonyító erejűek, mint más bizonyítékok, éppúgy alkalmasak a tényállás megállapítására – fejtette ki egyebek mellett a Legfelsőbb Bíróság (LB) a közelmúltban, pontot téve a „második nagy” útépítőkartell-ügy végére.

Az eset még 2001–02-re nyúlik vissza, amikor is a különböző, alföldi és dunántúli településeket egyaránt érintő útépítési, -javítási közbeszerzési pályázatok résztvevői megállapodtak abban, hogy az adott tendert melyikük szerzi meg, illetve a nyertesek mely céget vonják be a munkákba alvállalkozóként. A Gazdasági Versenyhivatal 2005 őszén hozott határozatában 14 út- és Hídépítő céget marasztalt el kartellezés miatt, a kiszabott bírságok összege meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

Az LB-nek a bizonyítékok szabad felhasználását – versenyügyben immár nem először – hangsúlyozó álláspontja azért lényeges, mert a tapasztalatok szerint a titkos megállapodások szereplői többnyire a versenyhatóság fellépésén, bizonyítékainak beszerzésén, illetve azok bizonyító erején próbálnak fogást keresni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

közigazgatási hatóság bizonyíték közigazgatási per versenyhivatal lb legfelsőbb bíróság GVH kartell
Kapcsolódó cikkek