nyelvoktatás

Egy tankönyv maradhat?

Két nagy neves brit kiadó sem vesz már részt a magyarországi tankönyvek akkreditációs eljárásában, mivel azt drágának és túlzottan adminisztratívnak tartják. Így könyveik nem szerepelnek a tankönyvlistán.

Nyelvtudásért Egyesület: Abszurd a kormány nyelvtanítási terve

A nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája a jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy megoldja a hazai nyelvoktatással kapcsolatos problémákat, vagy, hogy előremutató gondolatokat közöljön a nyelvtanulás-nyelvtanítás terén – vélekedik a Nyelvtudásért Egyesület.

12,4 milliárdnyi EU-pénz a nyelv- és informatika tanulásra

Az Európai Unió mostantól pályázati forrással támogatja a munkaerő-piaci érvényesüléshez, a hatékony munkavégzéshez szükséges, valamint a mindennapi élet számos területén használatos nyelvi és informatikai készségek fejlesztését.

Ki tanítsa angolra az egyetemistákat?

A felsőoktatásba fektetett társadalmi erőforrások nem térülnek meg kellő mértékben – érvelnek azok, akik szerint nem lenne szabad a diploma megszerzését nyelvvizsgához kötni. Azt mindenki elismeri, hogy emelni kellene az idegennyelv-ismeret szintjét, amely nem a felső-, hanem a közoktatás feladata lenne.

Kormány: Az angol szerintünk alapkövetelmény

Sem az angol nyelv háttérbe szorítása nem szerepel a készülő nyelvoktatási stratégiában, sem az a kijelentés, hogy bárki „saját magától” képes lenne egy idegen nyelv elsajátítására.

A szláv és az újlatin nyelvek előnyben

Háttérbe szorítaná, második nyelvvé tenné az angolt az oktatási államtitkárság – írja az origo.hu a birtokába került nyelvoktatási stratégiatervezetre hivatkozva.

Tanulni vágynak a magyarok

Az emberek nagyobbik fele úgy gondolja, hogy a munkaerőpiacon történő érvényesülés lehetőségét a folyamatos képzés, az élethosszig tartó tanulás biztosítja, de azok aránya is számottevő (41 százalék), akik szerint a boldogulás inkább a jó kapcsolatokon múlik - áll a Szonda Ipsos legfirssebb tanulmányában.
1
Világgazdaság Piactér