Extra

Szabadon engedték a barátnőjét meggyilkoló Oscar Pistoriust

Az egykori paralimpiai sztár 2029 végéig pártfogói felügyelet alatt marad.

Feltételes szabadlábra helyezték pénteken Oscar Pistorius paralimpiai bajnokot, 11 évvel azután, hogy meggyilkolta a barátnőjét. A dél-afrikai sportoló 2013-ban, a Valentin-napon lőtte le barátnőjét a zárt fürdőszobaajtón keresztül.

Pistorius azt állítja, hogy tévedésből lőtt, mivel azt gondolta, hogy egy betörő zárkózott be a fürdőszobájába. Erre hivatkozva többször is fellebbezett az őt elítélő döntés ellen. A dél-afrikai büntetés-végrehajtás megerősítette, hogy Pistorius pénteken szabadult.

Fotó: Lucky Nxumalo / AFP

A most 37 éves sportoló nyolc és fél évet töltött a rácsok mögött, valamint hét hónapot házi őrizetben, mielőtt elítélték gyilkosságért. Feltételes szabadon bocsátásáról novemberben született döntés – írja a Reuters.

Barátnője, Reeva Steenkamp családja az ügyvédjük által közzétett közleményben a meggyilkolt nő anyját, June Steenkampot idézte, 

aki szerint sosem lehet igazságot szolgáltatni, ha egy szeretted sosem tér vissza, márpedig nincs az a börtönbüntetés, ami visszahozná Reevát. 

Mint mondta, a hátrahagyottak töltik a büntetést, és arról is beszélt, hogy az egyetlen vágya, hogy békében éljen Pistorius szabadon engedése után.

A sportolót pártfogó felügyeli büntetése 2029-es leteltéig, akit Pistoriusnak értesítenie kell, ha munkát keres, vagy elköltözik. További elvárás, hogy dühkezelési terápiára is jelentkezzen, és a feltételes szabadlábra helyezésért cserébe a nemek közti erőszakról szóló előadásokon is részt kell vennie.

June Steenkamp szerint a feltételes szabadlábra helyezésről döntő testület által meghatározott szabályok megerősítették hitét az ország igazságügyi rendszerében, mivel világos üzeneteket küldenek arról, hogy az ország komolyan veszi a nemek közti erőszak kérdését. 

Pistorius szabadon engedéséről márciusban is született döntés, ám az nemleges volt. Később azonban az ország alkotmánybírósága úgy döntött, hogy letöltötte büntetése felét, miután azt az első fokú, 2016. júliusi ítélettől kell számolni, nem a másodfokú, 2017. novemberi dátumtól.

 

June Steenkamp Oscar Pistorius Reeva Steenkamp
Kapcsolódó cikkek