Idén augusztus 7-től 12-ig tart Magyarország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Sziget Fesztivál. Az idén 31 éves Sziget Zrt. azt ígéri, hogy a koronavírus miatt rendhagyó 2022-es, majd az alapokhoz visszatért 2023-as fesztivál után ismét az igazi Szigettel találkozhatnak a vendégeik.

Budapest, 2023. augusztus 13.David Guetta francia DJ ad koncertet a 29. Sziget fesztivál harmadik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 12-én.MTI/Vasvári Tamás
Jön Kylie Minogue a Sziget Fesztiválra! / Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A szervezők a fesztivált felvezető sajtótájékoztatón rendhagyó módon lerántották a leplet az utolsó sztárfellépőről. 

A Sziget Fesztivál szerdai napján Kylie Minogue lép fel a Nagyszínpadon.

A járvány miatt két évben is elmaradt a fesztivál, a 2020-es és 2021-es kiesés 2,2 milliárd veszteséget okozott a szervezőknek

– erről Kádár Tamás beszélt a tavalyi sajtótájékoztatón.

2023-ban a Sziget Fesztivál vezető pozíciót szerzett vissza az előző évek járvánnyal sújtott időszaka után. A 2024-es fesztiválra pedig még nagyobb az érdeklődés. Kádár Tamás, a Sziget főszervezője elmondta, hogy az Early Bird időszak alatt magyar vásárlóknak adták el a legtöbb 6 napos bérletet. Hozzátette, hogy régóta nem látott érdeklődés előzi meg az idei fesztivált.

A 2024-es Sziget Fesztivál jegy- és bérletárai a következőképpen alakultak:

  • 6 napos fesztiválbérlet: 132 900 forint (21 éves kor alatt 108 900 forint, 6 napos VIP-bérlet 218 900 forint)
  • 3 napos fesztiválbérlet: 92 900 forint
  • Napijegy: a napijegyek ára az adott naptól függően változik. A szerdai napra jelenleg 28 900 forintért lehet belépőt kapni (később az ár 32 900 forintra emelkedik). A csütörtöki napi jegy ára 32 900 forint (38 500). Péntekre 28 900 (32 900), szombatra 32 900 (38 900 forint), vasárnapra 32 900 forint (38 500), hétfőre pedig 38 00 forintért lehet jegyet vásárolni.
  • A VIP napi jegy ára 63 900 forint.

Világsztárokkal bővül a Sziget line up

A Sziget Fesztivál szervezői újabb nevekkel bővítették az idei line upot. A körülbelül 50 fellépő között olyan nevek szerepelnek, mint Liam Gallagher vagy a 8 Grammy-díjas Skrillex.

Tavalyi tapasztalatok és újdonságok a Sziget Fesztiválon

Kádár Tamás elmondta, hogy a tavalyi év újításait idén is megtartják, kiemelte itt mobil wc-k száműzését a fesztiválról. Európa szinte egyetlen fesztiválja a Sziget, ahol angol wc-k sora szolgálja a vendégek kényelmét. Hozzátette, hogy természetesen idén is lesznek újdonságok, amik főleg a közlekedést érintik.

A Sziget Fesztivál egy visszatérő problémája, hogy a nagyszámú vendég gyakran nehezen tudja a koncertek után elhagyni a fesztivál területét. Mikor több tízezer ember próbál egyszerre kijutni a K- és a H-hídon, akkor előfordul torlódás. Ezt szeretnék megoldani a szervezők azzal, hogy egy okos-kiléptetőrendszert helyeznek működésbe, ami jelzi a vendégeknek, hogy melyik kijáratnál éppen mennyi idő a várakozás a távozók számára. Emellett a körútig egy rendszeres járatot is rendszeresítenek, ami a fesztivál területéről a belvárosba viszi el azokat, akik nem akarnak taxit vadászni a Szentendrei úton.

Tavaly sok kritika érte az ételárakat a Sziget Fesztiválon, a szervezők reagáltak erre

Kádár Tamás bejelentette, hogy a tavalyi budget food koncepciót idén is megtartják. Ez azt jelenti, hogy minden ételt kínáló vendéglátóhelynek biztosítania kell egy 2500 forintos főételt. A tavaly először kipróbált rendszert sok vendéglátós kijátszotta azzal, hogy szószos sült krumplit kínált 2500 forintért, de a szervezők idén erre is odafigyeltek. A pályázó vendéglátóhelyeknek előre meg kellett küldeniük a menüt, amivel kitelepülnek a Sziget Fesztiválra, hogy a szervezők jelezhessék, ha egy menü nem megfelelő. A cél, hogy mindenki számára legyen olcsó, elérhető főétel a fesztiválon.

A fesztivál főszervezője hozzátette, hogy 

az italárakat igyekeznek a tavalyi szinten tartani, vagyis ezen a téren nem követik az inflációt.