Magyarországon a jelenlévő mintákban még nem mutatta ki a koronavírus új változatát, az omikron variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az NNK sajtóhivatala.

Az mno.hu cikke szerint azt követően keresték fel az NNK-t, hogy a hétvégén a közvetlen szomszédságunkban, Ausztriában, Csehországban, Németországban és Olaszországban is felbukkant az omikron, amit először a dél-afrikai térségben fedeztek fel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak nevezte a nagyszámú mutációval rendelkező új vírusvariánst. A WHO szerint ennél a variánsnál fokozottan fennáll az újrafertőződés kockázata az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Megjegyezték, hogy az omikron megjelenése óta a világ több állama is korlátozta a beutazást a dél-afrikai régió különböző országaiból. A légi közlekedés korlátozásához Magyarország is csatlakozott, és hozzátették, hogy Izrael egyenesen lezárta határait a külföldiek előtt.

Biros Erika asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 28-án. Fotó: Rosta Tibor/MTI

A Magyar Nemzet online cikkében kiemelte, hogy egyes feltételezések szerint az új változat ötszáz százalékkal fertőzőbb lehet, mint a delta. 

Az omikronnak összesen ötven mutációja van, több mint harminc az úgynevezett tüskefehérjében, amelyet az oltóanyagok többsége célba vesz.

Szakértők szerint a magas számból nem kell feltétlenül rosszra számítani, de fennáll a valószínűsége annak, hogy a koronavírus eddigi legfertőzőbb változatáról van szó írták, azonban Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnökét idézve hozzátették, hogy a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést az omikron.