Péntek délutánra összehívták az EU politikai szintű integrált válságelhárítási csoportjának ülését, hogy megvitassák az új vírusvariáns megjelenését – mondta két uniós diplomata a Politiconak.

Korábban az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy a Bizottság javasolni fogja a Dél-Afrikából induló légi forgalom felfüggesztését az új variánssal kapcsolatos aggodalmak miatt.

Ez azt követően történt, hogy csütörtök este az Egyesült Királyság hatóságai úgy döntöttek, az újonnan felfedezett vírusmutáció miatti utazási korlátozást vezetnek be hat afrikai ország, köztük Dél-Afrika esetében.

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Eddig

  • Németország,
  • Franciaország,
  • Olaszország,
  • Hollandia,
  • Ausztria, illetve
  • Csehország jelentette be, hogy korlátozza az érintett országokba való utazást.

A B.1.1.529 néven ismert változatot Dél-Afrikában, Hongkongban, Izraelben és Botswanában észlelték. A legtöbb esetet Dél-Afrikában regisztrálták. 

Az új variáns mutációi miatt attól tartanak, hogy ez a törzs fertőzőbb lehet, és jobban ki tudja kerülni a vakcinaimmunitást, mint a korábbi változatok.

Az izraeli egészségügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy az országban a variáns három feltételezett esetét észlelték.

Olaszország péntek reggel jelentette be, hogy megtiltotta a belépést az országba mindazoknak, akik az elmúlt 14 napban Dél-Afrikában, Lesothóban, Botswanában, Zimbabwében, Mozambikban, Namíbiában vagy Eswatiniban jártak.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter közölte, hogy péntek estétől a légitársaságok csak németeket szállíthatnak Németországba, ráadásul 14 napos karantén kötelező mindenkinek, beleértve a beoltottakat is.

Hollandia szintén péntek déltől tilalmat rendelt el a térségből induló járatokra. Afrika déli része „magas kockázatú” megjelölést kap, ami azt jelenti, hogy a beutazóknak 10 napig karanténban kell maradniuk, és kötelező vizsgálatnak kell alávetniük magukat.

Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központok pénteken közölték, hogy vizsgálják a variánst. November 25-ig Dél-Afrikában 77, Botswanában 4, Hongkongban pedig 1 megbetegedést észleltek.