Közélet

A letteknél is tilos lesz a Z

Lettország is csatlakozik az orosz háborús szimbólum betiltóinak köréhez. Úgy vélik, annak nyilvános helyszíneken nincs semmi keresnivalója.

Megszavazta a Z és a V betűk használatának tilalmát a háború dicsőítése céljából a lett parlament csütörtökön – írja a Reuters. A betűket az orosz katonai járművek jelölése céljából használja az orosz hadsereg az Ukrajnával szemben indított agresszió során.

A törvény életbe lépését követően a háború igazolása céljából közszemlére tett betűkért a magánszemélyek 350 euró, a vállalkozások pedig 2900 euró mértékéig terjedő bírságot fizethetnek.

A lett parlament emberi jogi bizottságát vezető Artuss Kaimins szerint az orosz támadást el kell ítélnünk, így az invázió céljára használt betűknek sincs helye közösségi eseményeken. Vlagyimir Putyin a múlt hónap végén indította meg "különleges katonai műveletét" Ukrajnával szemben, hogy demilitarizálja és nácimentesítse az országot, ám 

Ukrajna és szövetségesei szerint ok nélkül indított katonai agresszióról van szó.

Fotó: Sputnik via AFP

Kedden Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter 

az orosz háborús bűnöket, lebombázott városokat és meggyilkolt ukránok ezreit jelentő Z betű 

politikai használatának általános tilalmára szólított fel. A betű szimbolikus használatát Németország is betiltotta, míg Zürich logója megváltoztatásán gondolkozik.

Az orosz hadügyminisztérium a közösségi médián a Z jelentéseként az "a győzelemért" kifejezést, a V betű feloldásaként pedig "az igazság erő" vagy pedig "a feladat végre lesz hajtva" megoldásokat tette közzé. Egyik betű sem szerepel az orosz ABC-ben.

Ugyancsak csütörtökön hozott döntést a lett parlament a május 9-i, a második világháborús orosz győzelmet ünneplő felvonulások kapcsán. Azon a napon tízezrek szokták felkeresni a 79 méter magas szovjet győzelmi obeliszket Rigában. Ezeken az eseményeken rendszeres résztvevő az orosz nagykövet is, azonban a lettek szerint a nácik felett aratott győzelmet a Szovjetunió az erőltetett integrációra használta fel. A törvényhozás döntése értelmében az emlékmű 200 méteres körzetében tilos lesz nyilvános rendezvényeket tartani.

 

Lettország orosz-ukrán háború Z betű politikai szimbólum
Kapcsolódó cikkek