Nem zárta ki Rishi Sunak brit miniszterelnök annak lehetőségét, hogy a következő nagy-britanniai parlamenti választásokat már júliusban megtartják. A konzervatív párti kormányfő a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorában nem volt hajlandó konkrét időpontot megnevezni, mondván: ebben a kérdésben eddigi nyilatkozatait kell irányadónak nevezni. Sunak ugyanakkor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kizárja-e a választások júliusi megtartásának lehetőségét.

Prime Minister Visits London Central Mosque
Rishi Sunak brit kormányfő / Fotó: Getty Images

A következő parlamenti választást legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani, de egyöntetű az a várakozás, hogy Rishi Sunak még az idei évre kijelöli az időpontot. A brit miniszterelnök nemrégiben úgy fogalmazott: munkáját arra a feltételezésre alapozza, hogy a választások 2024 második felében lesznek. Arra a felvetésre, hogy a felmérések szerint mélységi rekordokon jár a választók körében a Konzervatív Párt és az ő személyes megítélése egyaránt, Rishi Sunak a Sky News vasárnapi interjúműsorában azt mondta: nem hagyja, hogy a közvéleménykutatási adatok eltereljék a figyelmét a napi munkáról.

A felmérések hosszú ideje folyamatosan azt jelzik, hogy a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt 25 százalékpont körüli támogatottsági hátrányban jár a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt mögött. Az Ipsos közvélemény-kutató csoport legfrissebb vizsgálata szerint a Munkáspártra a választók 44 százaléka szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában, a konzervatívokra ugyanakkor csak 19 százalék adná a voksát. Az 1075 brit állampolgár bevonásával elvégzett reprezentatív felmérés szerint Rishi Sunak munkájával a válaszadók 75 százaléka elégedetlen, és mindössze 16 százalék nyilatkozott kedvezően a kormányfő tevékenységéről. Sunak így kimutatott mínusz 59 százalékpontos nettó személyes megítélési egyenlege három évtizedes mélypont: legutóbb 1994-ben, John Major akkori konzervatív párti miniszterelnök munkájával voltak ennyire elégedetlenek a választók.

A jövő héten Angliában helyhatósági választásokat, Londonban polgármester-választást tartanak. Az utóbbi napokban elhangzott egybehangzó szakértői becslések szerint a konzervatívok tanácsi képviselői mandátumaik felét is elveszíthetik. Az alsóházi tory frakció tagjai az elmúlt időszakban több utalást is tettek arra, hogy ebben az esetben a pártcsoport bizalmi szavazást kezdeményezhet Sunakkal szemben.