Közélet

Ukrajna készen áll Belarusz hadba lépésére

Ukrajna megerősítette a Fehéroroszországgal közös határát a háború február 24-i kirobbanása óta.

Kijev felkészült arra az eshetőségre, ha a belarusz fegyveres erők is belépnek az orosz–ukrán háborúba – közölte szerdán az Ukrán Állami Határszolgálat szóvivője. A Reuters beszámolója szerint a fehérorosz hadsereg szerdán nagyszabású hadgyakorlatokba kezdett harckészültsége tesztelésére.

Nem zárható ki, hogy Oroszország beveti a fehérorosz fegyveres erőket az Ukrajna elleni háborúban

– mondta Andrij Demcsenko, az ukrán Állami Határszolgálat szóvivője. Demcsenko biztosított arról mindenkit, hogy Ukrajna felkészült, és a Fehéroroszországgal közös határt is megerősítették a háború február 24-i kirobbanása óta.

Már hadgyakorlatozik a fehérorosz hadsereg

Biztosítják szomszédaikat, hogy ez senkire nem jelent fenyegetést.

UKRAINE - WAR
Két idős férfi sétál a fehérorosz határ közelében fekvő csernyihivi Desna stadionban
Fotó: Hans Lucas via AFP

Demcsenko elmondta, hogy Ukrajna az Oroszország által támogatott Dnyeszteren Túli Területekkel is megerősítette határát, ahol a sorozatos támadások óta egyre nő a feszültség.

Az ukrán tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot a dnyeszteri helyzet miatt, és elítélték az oroszok azon kísérleteit, hogy a régiót belesodorják a háborúba. Moszkva szintén aggodalmát fejezte ki, és közölte, szorosan követi a dnyeszteri eseményeket.

Oroszország ukrajnai háborúja és az Európa térképének átrajzolására tett erőszakos kísérletek világszerte aggodalomra adnak okot

– mondta Kent Logsdon, az Egyesült Államok moldovai nagykövete szerdán. Egy moldovai konferencián azonban azt mondta, Washingtonnak jelenleg nincs bizonyítéka arra, hogy Moszkva ki akarná terjeszteni a háborút Moldovára – jelentette a moldovai média.

 

orosz-ukrán háború Fehéroroszág Dnyeszter Menti Köztársaság
Kapcsolódó cikkek