Közélet

Már hadgyakorlatozik a fehérorosz hadsereg

Nagyszabású gyakorlatokba kezdtek a belarusz fegyveres erők szerdán – közölte az ország védelmi minisztériuma a Reuters szerint. A gyakorlatok célja az ország hadereje készültségének tesztelése. A minisztérium közleménye felhívja az ország lakosságának figyelmét arra is, hogy a műveletekben számos jármű vesz részt, ami fennakadásokat okozhat az utakon.

3196690 09/20/2017 MSTA-S self-propelled howitzers at the range in the Minsk region during the Russia-Belarus Zapad 2017 joint strategic military exercises. Evgeny Biyatov/Sputnik (Photo by Evgeny Biyatov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: EVGENY BIYATOV / AFP

Az Ukrajnával szembeni orosz invázió árnyékában zajló hadgyakorlat a közlemény szerint nem jelent fenyegetést a szomszédos országok számára vagy az európai közösségre. Ugyanakkor Belarusz irányából indult a Kijev elleni orosz támadás is, ami szintén eredetileg hadgyakorlatként kezdődött. Az ország seregei tehát alig két és fél hónapja vettek részt utoljára – Oroszországgal közös – hadgyakorlaton, ami végül háborúba torkollt, igaz, ebből Belarusz ki tudott maradni. Kérdés, hogy vajon nem az ország hadba lépését látjuk-e most?

Hivatalos források szerint kedden az országot vezető Aljakszandr Lukasenka beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelyen az ukrán háború is terítékre került. Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy a fehérorosz társadalom nem túl lelkes az esetleges hadba lépést illetően.

 

Belarusz Alekszander Lukasenko hadgyakorlat orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek