Közélet

Videón, ahogy az ukránok kilövik az orosz szupertankot

A T–90M az orosz hadsereg legmodernebb technológiájával készült, és Moszkva korábbi közlése szerint simán felveszi a versenyt az amerikai páncélosokkal.

Videón is bemutatták az ukrán erők, hogyan lőtték ki Vlagyimir Putyin hadseregének legmodernebb szuperfegyverét, egy T–90M tankot. Arról már korábban lehetett hallani, hogy az ukránoknak sikerült legalább egy ilyen páncélost likvidálniuk, később pedig a brit védelmi minisztérium is megerősítette ezt az információt, hozzátéve: még legalább 100 ilyen tankja van Oroszországnak. 

Ellentámadásba lendültek Harkivnál az ukránok – itt lehet a fordulópont a szakértők szerint

Több települést is visszafoglaltak az oroszoktól, akik viszont folyamatosan lövik a térséget.

6635807 28.08.2021 A T-90 tank shoots during the Tank Biathlon competition at the International Army Games 2021 in Alabino, outside Moscow, Russia. Alexey Maishev / Sputnik (Photo by Alexey Maishev / Sputnik / Sputnik via AFP) 6635807
Fotó: Alexey Maishev / Sputnik via AFP

Most viszont videó is készült róla, amelyet a hadászattal foglalkozó amerikai szakértő, Rob Lee osztott meg a Twitter-oldalán. 

A videón az látható, hogy egy kisebb orosz csapat megközelít egy földúton keresztül egy falut. A T–90-es a negyedik jármű a konvojban, és jól láthatóan az ukránok tudták, mire vadásznak, hiszen a videón csak ennek az egy tanknak a kilövése látható. Rob Lee információi szerint a tankot ráadásul egy nem is túl nagy szerkezettel, egy svéd gyártmányú Carl Gustaff gránátvetővel lőtték ki, feltehetően valahonnan a fás részekről. 

Army soldiers in a T-90 tank march past during a ceremony to celebrate India's 73rd Army Day in New Delhi on January 15, 2021. (Photo by Prakash SINGH / AFP)
Fotó: Prakash SINGH / AFP

A T–90M az orosz tankok egyik legújabb generációja, 2019-ben állították szolgálatba. A háromfős harcjárműnek gyártói szerint az a nagy előnye, hogy jóval fejlettebb védelemmel van ellátva. A videó szerint ugyanakkor egy sima gránátvetővel is le lehet szedni. 

 

T-90M háború Ukrajna Oroszország tank
Kapcsolódó cikkek