Közélet

Ellentámadásba lendültek Harkivnál az ukránok – itt lehet a fordulópont a szakértők szerint

Több települést is visszafoglaltak az oroszoktól, akik viszont folyamatosan lövik a térséget.

Heves csaták dúlnak Harkiv környékén az elmúlt napokban Ukrajnában, mindkét fél a saját sikereit domborítja ki, de nyugati szakértők szerint is ez lehet az egyik fő fordulópontja a háborúnak. Ukrajna tájékoztatása szerint öt települést is visszafoglaltak a régióban az oroszoktól, így jelentősen enyhült a nyomás a háború eleje óta szorongatott nagyvároson. Ukrajna második legnépesebb városát február óta hiába ostromolták és lőtték az oroszok, nem tudták elfoglalni – írja a Reuters hírügynökség. 

Fotó: Felipe Dana

A tüzérségi ágyúzás és a rakétatámadások azóta sem csökkentek, Moszkva épp arról tájékoztatott szombaton, hogy sikeresen megsemmisítettek több amerikai és európai fegyverszállítmányt is a környéken. 

Így vadásszák le az orosz tábornokokat az ukránok

Állítólag már 12 orosz tábornokot sikerült megölni az ukránoknak.

A hadászattal foglalkozó amerikai kutatók, a háború tudományának intézete ( Institute for the Study of War) tagjai szerint az ukrán erők hamarosan teljesen felszabadíthatják ugyanakkor az orosz tüzérségi támadásoktól Harkivot és biztosíthatják a stratégiailag kulcsfontosságú várost, ahonnan a Donbaszért folytatott harcok is utánpótlást kaphatnak. Ez lehet a szakértők szerint az egyik fordulópontja a háborúnak. 

Keleten a BBC hírei szerint közben az oroszoknak sikerült előrenyomulniuk Szeverodonyeck városánál, de óriási veszteségeket is szenvedtek közben. A brit védelmi minisztérium szerint a legkorszerűbb orosz egységeket is súlyosan megtizedeli a háború, a legmodernebb tankjukból, a T-90-esből is már legalább egyet elveszítettek, igaz, ebből még van néhány tucat az orosz hadsereg birtokában.  

 

 

háború Ukrajna Oroszország Harkiv
Kapcsolódó cikkek