Pennsylvania leghosszabb ideje hivatalban lévő állami képviselője, a 85 éves korában elhunyt demokrata Anthony „Tony” DeLuca a leadott szavazatok több mint 85 százalékát nyerte el az amerikai félidős választásokon – írja a The Guardian.

DeLuca október 9-én halt meg limfómában, ekkor azonban már túl késő volt megváltoztatni a szavazólapot, vagy más jelöltet állítani a helyére. Bár ellenfele, a zöldek jelöltje, Queonia „Zarah” Livingston a szavazatok több mint 14 százalékát szerezte meg, 

DeLuca győzelme miatt rendkívüli választást írtak ki, amelyet egy későbbi időpontban tartanak meg.

Nem ez az első eset, hogy egy jelölt posztumusz választást nyer. 2018-ban Dennis Hof bordélyház-tulajdonos republikánusként nyert mandátumot a nevadai szenátusban egy hónappal a halála után. A pennsylvaniai győzelemmel ellentétben az ő megválasztása miatt nem tartottak újbóli választást: a nevadai állami törvények értelmében a megyei tisztviselők egy republikánust nevezhettek ki Hof helyére a teljes ciklusra.

Anthony, Tony, DeLuca, US, american, polititian,  The Washington Examiner Youtube
Anthony DeLuca.
Fotó: The Washington Examiner, YouTube

DeLuca 39 évig képviselte Pennsylvania 32. törvényhozási körzetét, és az elmúlt húsz évben a képviselőház biztosítási bizottságának demokrata elnökeként tevékenykedett. 

Kiállt a betegek jogai mellett a biztosítótársaságokkal szemben, küzdött azért, hogy az egészségügyi szakembereket felelősségre vonják, és támogatta a rákkutatást.

Egyesek a választók alacsony tájékozottságát okolják amiatt, hogy bizonyos jelölteket posztumusz választanak meg, míg mások szerint a választók egyszerűen arra a névre voksolnak, amelyet a legjobban ismernek.

DeLuca a 2021-22-es törvényhozási ülésszak alatt több mint száz jogszabályt támogatott, és a halálát megelőző napokig távolról szavazott a törvényjavaslatokról.