Közélet

Háborús összefoglaló: az amerikaiak türelemre intik az ukránokat, az oroszok Bident vádolják

„Itt nincs egyetlen perc csend sem” – továbbra is brutális harcok dúlnak az orosz és az ukrán csapatok között.

Ukrajna keleti és északkeleti részén továbbra is brutális harcok dúlnak, a háború dinamikáját némileg megváltoztatta, hogy a napokban az ukránok több mint 300 harckocsira kaptak ígéretet európai szövetségeseiktől és az Egyesült Államoktól. Az már korábban kiderült, hogy Ukrajna mostantól nyugati negyedik generációs vadászrepülőgépek, például az amerikai F-16-osok megszerzését fogja szorgalmazni, miután biztosította a korszerű harckocsik szállítását.

Cleaning works after Russian missile attacks in Glevakha town of Kyiv
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Pénteken legalább 11-en haltak meg az orosz dróntámadásokban, amire a harckocsikkal kapcsolatos bejelentésekre kapott válaszként tekintenek – írja a Reuters. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök heves csatákról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében. Az ukrán elnök kijelentette, hogy a megszállók nem csupán az állásaikat ostromolják, de tüzérséggel, légicsapásokkal, rakétákkal szándékosan és módszeresen lerombolják a közelükben lévő városokat és falvakat is.

Itt nincs egyetlen perc csend sem

– közölte az ukrán hadsereg egyik szóvivője.

Az ukrán milliomosok vidáman dubajoznak, miközben otthon dúl a háború

Nem minden ukránt fűt a hazaszeretet, van, aki inkább a pálmafák alatt várja a háború végét. Köztük a korábbi miniszterelnök is például.

Katonai szakértők szerint mindkét fél a nagyobb tavaszi offenzívára készül, bár az amerikaiak azt tanácsolták az ukránoknak, hogy várják meg, amíg a legújabb fegyvereiket megkapják, és megfelelően kiképzik a katonákat – ez hónapokig is eltarthat. Ukrajnában eközben továbbra is súlyos problémát okoz az áramhiány, az energetikai rendszerek javításának költsége becslések szerint meghaladhatja a 15 milliárd dollárt.

Eközben az oroszok továbbra is azzal vádolják Joe Biden amerikai elnököt, hogy Kijev felfegyverzésével csak meghosszabbítja a háborút. A Fehér Háznak módjában állna a konfliktus lezárására utasítania Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak. Peszkov Donald Trump volt amerikai elnöknek azt az állítását kommentálta, miszerint ő 24 órán belül meg tudna állapodni az ukrajnai konfliktus lezárásáról:

Azt hiszem, elméletileg Trump úr nem áll messze az igazságtól.

 

orosz-ukrán háború Egyesült Államok Ukrajna Oroszország Joe Biden Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek