Közélet

A Kreml szóvivője szerint a Fehér Ház, ha akarná, rövid idő alatt lezárhatná a háborút

A Kreml szerint a kijevi kormányhoz a kulcs nagyrészt Washington kezében van.

A Fehér Háznak módjában állna a konfliktus lezárására utasítania Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak. Peszkov Donald Trump volt amerikai elnöknek azt az állítását kommentálta, miszerint ő 24 órán belül meg tudna állapodni az ukrajnai konfliktus lezárásáról. 

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 11: Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends the conference where winners of the contest "News Photo Awards. Overcoming COVID" were announced by the physical and online participation of the jury members in Moscow, Russia on March 11, 2021. Organized by the Russian TASS news agency, the contest was dedicated to the global pandemic of the novel coronavirus, aiming to bring a new perspective to the lenses of photojournalists.
Fotó: Szefa Karacan / Getty Images

Azt hiszem, elméletileg Trump úr nem áll messze az igazságtól: az amerikai elnök, ha véget akarna vetni ennek a konfliktusnak, valóban nagyon gyorsan megtehetné ezt, élve a lehetőségével, hogy egyszerűen utasítást adjon a kijevi rezsimnek

– mondta Peszkov. A szóvivő szerint a kijevi kormányhoz a kulcs nagyrészt Washington kezében van. Hozzátette, hogy fokozódik a feszültség azáltal, hogy a nyugati országok fegyvert és hadfelszerelést szállítanak az ukrán vezetésnek. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a Nyugat erkölcsi fenntartások nélkül konfrontálódik Oroszországgal, a harckocsik szállítása révén új szintre emeli a konfliktust. Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának alelnöke pénteki Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a világközösség megtévesztését célozta az ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére létrehozott orosz–ukrán–német–francia normandiai formátum. A politikus Boris Johnson volt brit miniszterelnöknek a Rada ukrán tévécsatornán elhangzott beismerésére reagált, miszerint az a tárgyalási modell diplomáciai szemfényvesztés volt. Koszacsov úgy vélekedett, hogy a volt brit miniszterelnöknek, bár nem volt részese az ukrajnai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásoknak, szintén benne volt a keze a konfliktus kiélezésében. A politikus szerint Johnson beavatkozott, amikor tavaly márciusban egy kölcsönösen elfogadható békés rendezési terv született Oroszország és Ukrajna között. 

Peszkov egyébként azt hangoztatta, Washington semmilyen terhelő bizonyítékot nem tud felmutatni a Wagner nevű orosz katonai magánvállalat ellen, ami csökkenti az annak démonizálását célzó nyilatkozatainak értékét. Az Egyesült Államok a Wagnert csütörtökön nemzetközi bűnszervezetnek nyilvánította, és szankciókat vezetett be a vele kapcsolatban álló szervezetek és személyek ellen. 

 

Donald Trump Dmitrij Peszkov orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek