Közélet

A tankok megszerzése után vadászgépekre hajt Ukrajna

Kijev F-16-os vadászgépeket akar, azt mondja, „óriási” hatásuk lenne. Ukrajna csak ma szerzett tankokat a ramsteini találkozó után, a következő tanácskozás a jövő hónapban várható, de mint látható, már készítik elő a terepet az újabb igény remélt teljesüléséhez.

Ukrajna mostantól nyugati negyedik generációs vadászrepülőgépek, például az amerikai F-16-osok megszerzését fogja szorgalmazni, miután biztosította a korszerű harckocsik szállítását – mondta szerdán az ukrán védelmi miniszter egyik tanácsadója a Reuters hírügynökség tájékoztatása szerint.

Fotó: AFP

Mint írták, Ukrajna hatalmas lökést kapott csapatai számára, mivel Németország szerdán bejelentette, hogy nehéz harckocsikat kíván Kijevnek szállítani, véget vetve a kérdésben hetek óta tartó diplomáciai patthelyzetnek. Az Egyesült Államok is hasonló bejelentésre készül.

A következő nagy akadály a vadászgépek megszerzésében várható

– mondta a Reutersnek telefonon Jurij Sak, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter tanácsadója.

Az ukrán légierőnek olyan elöregedett, szovjet korabeli vadászrepülőgépekből álló flottája van, amelyek még azelőtt kerültek le a futószalagról, hogy Kijev több mint 31 évvel ezelőtt kikiáltotta a függetlenségét. A harci gépeket elfogófeladatokra és orosz állások támadására használnák.

„Ha megkapjuk őket (a nyugati vadászgépeket), a harctéren az előnyök óriásiak lesznek… Nem egyszerűen F-16-osokat (amerikai többfeladatú vadászgépeket), hanem negyedik generációs repülőgépeket akarunk” – mondta az ukrán tanácsadó.

A nyugati katonai támogatás létfontosságú volt Kijev számára, és gyorsan fejlődött a háború alatt. Az invázió előtt még az Ukrajnának nyújtott halált okozó eszközök szállításának gondolata is rendkívül ellentmondásos volt, de a nyugati szállítmányok azóta tabut tabu után döntenek.

Nem akartak nehéz tüzérséget adni nekünk, aztán mégis adtak. Nem akartak HIMARS-rendszereket adni, aztán mégis adtak. Nem akartak tankokat adni nekünk, most meg tankokat adnak. Az atomfegyvereken kívül nincs már semmi, amit ne kapnánk meg

– mondta Sak.

Ukrajna, amelyet tavaly februárban szállt meg Oroszország, azt is mondta, hogy nagy hatótávolságú rakétákat szeretne kapni a Nyugattól.

Moszkva szerdán dühösen reagált, miután Németország megengedte az európai hadseregeknek a Leopard 2 harckocsik szállítását Ukrajnának. Justin Bronk, a londoni RUSI agytröszt kutatója szerint az ukrán légierőnek nagy hasznára válnának a nyugati vadászgépek a levegő-levegő és potenciálisan a levegő-föld ütőképesség szempontjából.

A Twitteren azonban azt mondta, hogy továbbra is nagy veszélynek lennének kitéve az orosz föld-levegő rakéták miatt, ami arra kényszerítené őket, hogy nagyon alacsonyan repüljenek a frontvonal közelében. Ez drámaian csökkentené a rakéták hatékonyságát és korlátozná a csapásmérési lehetőségeket.

 

 

F-16 vadászgép orosz ukrán háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek