Nemzetközi gazdaság

Heves harcokról számolt be Zelenszkij, és nagyon várja a tankokat

Az ukrán elnök szerint legfőképpen a kelet-ukrajnai fronton durva a helyzet. Az ukránok bíznak a hamarosan érkező nyugati tankokban.

Továbbra is rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton, különösen a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, ahol Oroszország fokozza az offenzívát – közölte péntek esti üzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij, Ukrajna, tank, háború
Heves harcokról számolt be Zelenszkij, és nagyon várja a tankokat.
Fotó: Anatolii Stepanov

Zelenszkij heves csatákról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy a megszállók nem csupán az állásaikat ostromolják, de tüzérséggel, légicsapásokkal, rakétákkal szándékosan és módszeresen lerombolják a közelükben lévő városokat és falvakat is.

Az orosz hadsereg nincs szűkében a halált osztó eszközöknek, és csak erővel lehet megállítani

– hangsúlyozta Zelenszkij. A háború előtt hetvenezer lakosú Bahmutban a tizenegy hónapja tartó háború legkegyetlenebb harca folyik. 

Ukrajna franciaországi nagykövete pénteken a BFM francia hírtelevízióban közölte, hogy több ország összesen 321 nehéz harckocsit ígért Ukrajnának.

A mai napig számos ország erősítette meg hivatalosan a megállapodást 321 harckocsi Ukrajnának küldéséről. A szállítási határidő esetenként változik, minél előbb szükségünk van erre a segítségre

– jelentette be Vadim Omelcsenko a BFM-nek adott interjúban. Arra nem tért ki, hogy országonként hány harckocsit küldenek. Németország vezetésével csütörtökön több nyugati-európai ország és az Egyesült Államok közölte, hogy harckocsikat szándékozik Ukrajnának küldeni.

Az ukrán kormány megtiltotta a képviselők külföldre utazását

A hadiállapot ideje alatt a köztisztviselők Ukrajnán kívülre csak üzleti célból utazhatnak.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek