Közélet

Ukrajna is terítékre került a Quad-külügyminiszterek találkozóján

A közös nyilatkozatban azonban nem szerepel az orosz agresszió nyílt elítélése, csak az igazságos, az országok területi integritását tiszteletben tartó béke követelése.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és India részvételével létrehozott Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) külügyminiszterei találkoztak pénteken a G20-országok Újdelhiben tartott csúcstalálkozójának margóján.

Fotó: Money Sharma / AFP

A találkozóról kiadott közlemény számos nemzetközi problémát érint, köztük az Ukrajnában zajló háború kérdését is, igaz, ez csak a tájékoztató vége felé kapott helyet a szövegben, a Kelet- és Dél-kínai-tenger militarizációjának, a terrorizmus és az észak-koreai rakétakísérletek elítélése vagy épp a mianmari helyzet békés rendezésére történő felszólítás után.

A négy külügyminiszter közös nyilatkozata az ukrán háború igazságos és tartós békével történő lezárására szólított fel a nemzetközi joggal összhangban, amely minden ország szuverenitását és területi integritását tiszteletben tartja. 

Ez egyébként a múlt hónapban közzétett 12 pontos kínai béketervnek is az első pontja, 

ahogy közös az is, hogy a Quad nyilatkozata is elfogadhatatlannak nevezi a nukleáris fegyverek bevetését és az azzal való fenyegetéseket, hasonlóan a kínai béketervhez.

Ami miatt a mostani nyilatkozat különleges lehet, az az, hogy aláírói között szerepel India is, amely mindeddig nem ítélte el az Ukrajnával szembeni orosz agressziót, igaz, ez a mostani nyilatkozatban sem szerepel explicit módon.

 

quad Ukrajna G20
Kapcsolódó cikkek