Közélet

Teljes kudarccal zárult a G20-csúcstalálkozó

Újdelhiben ültek össze a G20 külügyminiszterei, azonban az orosz–ukrán háború miatt eredménytelen volt a találkozó. Az indiai diplomácia vezetője szerint a konfliktusban szemben álló felek álláspontja annyira eltérő, hogy a tárgyalás lehetetlenné vált. Hozzátette, hogy a G20 tagjai több kérdésben is egyező állásponton voltak, viszont közös nyilatkozatot nem tudtak kiadni a viszály miatt. India azt kérte a tagoktól, hogy a háború ellenére próbáljanak konszenzusra jutni a szegényebb országok problémáival kapcsolatban.

Az ukrajnai háborúra vonatkozó konszenzus nélkül ért véget a világ legfejlettebb államait tömörítő G20 külügyminisztereinek újdelhi csúcstalálkozója csütörtökön – jelentette be az indiai diplomácia vezetője, miután az orosz agresszió és az egyre erősödő globális kínai befolyás kérdése uralta a nemzetközi találkozót.

Signage of Group of 20 (G-20) in New Delhi, India, on Thursday, March 2, 2023. Russias war in Ukraine is expected to dominate discussions at the Group of 20 foreign ministers meeting started on Wednesday in New Delhi as the conflict enters its second year.
Fotó:  Prakash Singh / Bloomberg via Getty Images

Szubrahmanjam Dzsaisankar szerint 

annyira eltérőek voltak az álláspontok az ukrajnai háború kérdésében, hogy nem tudták őket kibékíteni egymással.

Az indiai diplomácia vezetője hozzátette: a résztvevők egyetértettek a fejlődő országokat aggasztó legtöbb kérdésben, „mint a multilateralizmus megerősítése, az élelmiszer- és energiabiztonság előmozdítása, a klímaváltozás, a genderkérdések és a terrorizmus elleni küzdelem”, de ez kevés volt ahhoz, hogy közös nyilatkozatot tudjanak kiadni.

Bahmuti csata: miért ölik halomra egymást az ukránok és az oroszok egy romokban fekvő városért?

Habár az ukrán városban több fontos útvonal találkozik, ezenkívül nem sok stratégiai jelentősége van, ráadásul Ukrajna könnyen megvédhetné a következő nagyvárost is a katonáival. Mégis egyfajta szimbólummá vált az elmúlt hónapokban, és mindkét fél úgy állítja be, hogy aki birtokolja, az nyeri a háborút.

A házigazda India arra kérte a megosztott G20 csoport tagjait, hogy alakítsanak ki konszenzust azokban a kérdésekben, amelyek különösen aggasztják a szegényebb országokat, még akkor is, ha az Ukrajnával kapcsolatos, szélesebb értelemben vett keleti–nyugati megosztottságot nem is tudják áthidalni.

Miközben többen, köztük Antony Blinken amerikai külügyminiszter is úgy döntött, hogy a tagországoknak a globális válságok megoldásában játszott szerepét emelik ki, a G20 csoport megosztottsága kézzelfogható volt – mutattak rá hírügynökségek.

A G20-csúcson az amerikai és az orosz külügyminiszter egyeztetni próbált, de a tárgyalás alig tíz percig tartott.

G-20 Foreign Ministers' meeting in New Delhi
Fotó: Anadolu Agency

A múlt heti G20-as pénzügyminiszteri és jegybankelnöki csúcstalálkozó végén is csak elnöki összefoglalót tudott közzétenni a házigazda India, miután Oroszország és Kína megakadályozta a közös nyilatkozat kiadását, mert a G20 többi tagja a nyilatkozat szövegezése során ragaszkodott ahhoz, hogy ugyanazt a nyelvezetet használják, mint amely a 2022-es indonéziai G20-csúcstalálkozó zárónyilatkozatában az ukrajnai háborúval kapcsolatban szerepelt.

A csütörtöki csúcstalálkozó elején Narendra Modi indiai miniszterelnök a G20 jelen lévő külügyminisztereihez intézett videóüzenetében arra biztatta a résztvevőket: 

ne hagyják, hogy a jelenlegi feszültségek megakadályozzák azokat a megállapodásokat, amelyeket az élelmiszer- és energiabiztonsággal, a klímaváltozással és az adósságteherrel kapcsolatban elérhetnek.

A G20-nak a világ gazdaságilag legfejlettebb országait tömörítő G7 mellett a többi között tagja még Oroszország, Kína, India, Brazília, Ausztrália és Szaúd-Arábia is.

 

háború G20 India
Kapcsolódó cikkek