Közélet

Harckészültségbe helyezték az orosz Csendes-óceáni Flottát

A meglepetésszerű ellenőrzés hivatalosan a védekezőképességeket kívánja erősíteni.

Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter váratlanul elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését, Valerij Geraszimov vezérkari főnök pedig utasítást adott rá, hogy külön is teszteljék a hadászati tengeralattjárók fegyverhasználati készültségét.

Chinese, Russian and South African Vessels ahead of Naval Exercise
Fotó: Waldo Swiegers / Bloomberg via Getty Images

A megleptetésszerű ellenőrzés célja a hadügyminiszter szerint a valószínűsíthető ellenség agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására való képesség növelése. Az orosz csapatok többek között gyakorolni fogják a partraszállás visszaverését a Kuril-szigetek déli vonulatán és Szahalinon. Az ellenőrzés Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezetése alatt zajlik.

A Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzésében részt vesz az orosz légi- és űrerő, valamint támogató egységeik, továbbá a nagy hatótávolságú repülési parancsnokság és a keleti katonai körzet légierejének gépei is 

a Zvezda katonai tévécsatorna közlése szerint.

A Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzéséhez Geraszimov szerint olyan kiképzési környezetet hoznak létre, mint egy közvetlen agresszió fenyegetése esetén. Közölte, hogy a gyakorlatot három szakaszban hajtják végre: az elsőben a flottát teljes harckészültségbe helyezik, és tesztelik a légvédelmi erőket és a légierő szolgálatban lévő egységeit, a másodikban az állandó készenléti erőket a bázisaikról a harci gyakorlóterekre vezénylik, a harmadikban pedig harci kiképzési feladatokat gyakorolnak.

Bár az orosz Csendes-óceáni Flottánál 2022 novemberében is tartottak meglepetésszerű ellenőrzést, a Kommerszant című napilap szerint a most bejelentett művelet léptéke meghaladja a tavaly őszi gyakorlatét.

 

Orosz Csendes-óceáni Flotta Valerij Geraszimov hadgyakorlat Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek