Extra

Ismét lengyel kormányzati intézményeket támadtak orosz hekkerek

Az ellenséges tevékenységet a lengyel nemzeti kibervédelmi intézet, valamint a lengyel nemzetvédelmi minisztérium kibervédelmi csoportja észlelte és írta le. Az orosz hekkertámadások lassan rendszeresnek tekinthetők Lengyelországban.

Az APT28 nevű orosz hekkercsoport e héten ismét megtámadta rosszindulatú szoftverekkel a lengyel kormányzati intézményeket – közölte szerdán a lengyel állami teleinformatikai kutatóintézet (NASK).

Phishing,,E-mail,,Network,Security,,Computer,Hacker,,Cloud,Computing,Cyber,Security, Nem tétlenkednek az Oroszországhoz köthető hekkerek / Fotó: JLStock
Nem tétlenkednek az Oroszországhoz köthető hekkerek / Fotó: JLStock

Az ellenséges tevékenységet a NASK, a lengyel nemzeti kibervédelmi intézet (CERT Polska), valamint a lengyel nemzetvédelmi minisztérium kibervédelmi csoportja (CSIRT MON) észlelte és írta le – áll a közleményben.

A jelentés szerint az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val szoros kapcsolatokat ápoló APT28

azonosítását a műszaki adatok tették lehetővé, valamint azok hasonlósága a már korábban leírt támadásokéhoz.

A múlt héten Berlin azzal vádolta meg az orosz hírszerző szolgálatokat, hogy tavaly kibertámadást indítottak a német Szociáldemokrata Párt tagjai ellen. Ezzel egy időben Vít Rakusan cseh belügyminiszter is közölte, hogy nemrégiben többtucatnyi internetes támadás érte a cseh ellátó hálózatokat.

Oroszbarát hekkercsoportok támadták a francia kormányt

Noha a francia miniszterelnöki hivatal példátlan intenzitású támadásokról beszélt, a hatásuk csak korlátozott. A párizsi olimpia és az európai parlamenti választások idején azonban újra a hekkerek célkeresztjébe kerülhet Franciaország.

Szombaton a varsói külügyminisztérium szolidaritását fejezte ki közleményében Németországgal és Csehországgal az orosz kibertámadások miatt. A dokumentumban már akkor is közölték: Lengyelország szintén az APT28 támadásainak egyik célpontja. 

Krzysztof Gawkowski lengyel miniszterelnök-helyettes, digitalizációs miniszter a Jevropejszka Pravda ukrán hírportálnak adott, szerdán megjelent interjújában megerősítette: mivel Lengyelország kulcsfontosságú szerepet tölt be az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások központjaként, Oroszország kibertámadásokat használ, hogy 

hozzáférjen a katonai segítség mennyiségére vonatkozó információkhoz.

Elmondta, hogy a lengyel infrastruktúra elleni orosz kibertámadások száma évről évre megduplázódik, ami arra kényszeríti a lengyel kormányt, hogy kiberpajzsot hozzon létre. Szavai szerint lengyel szakértők egyebek mellett arról számolnak be, hogy az oroszok folyamatosan próbálják támadni a létfontosságú infrastruktúrát, különösen a vízellátó rendszereket, az egészségügyi és a pénzügyi szektort. Ezenfelül érik támadások a kormányzati és a helyhatósági intézményeket is. 

„Mivel Lengyelország az Ukrajnába irányuló fegyverszállítás fontos csomópontja, Oroszország megpróbál hozzáférni a segítségnyújtással kapcsolatos adatokhoz. Ezért az ukrán határ közelében található Rzeszówban lévő logisztikai központ különleges kibervédelem alatt áll” – tette hozzá a miniszter.

 

Lengyelország hekkercsoport Oroszország
Kapcsolódó cikkek