A közmédia helyszínen szerzett információja szerint a keresők megtalálták a szerdán Horvátországban tragikus balesetet szenvedett magyar katonai helikopter harmadik utasát.

Fotó: MTI / HINA / Mario Strmotic

A hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. A közelben tartózkodó tudósító azt tapasztalta, hogy sorban érkeztek a helyszínre az egységek és egy helikopter is részt vett a kutatásban, de állítólag a lezuhant gép temette maga alá az eltűnt utast. Két társa holttestét korábban megtalálták.

A helikopter hadgyakorlaton vett részt, és a repülőtérre való visszatérés közben zuhant le: meg nem erősített hírek szerint a mély kanyonnal átvágott Krka nemzeti park hegyei közt kifeszített csúszókábelekbe akadt bele. A horvát védelmi minisztérium szerda esti sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a gyakorlat résztvevői olyan térképet kaptak, amelyen szerepeltek a terepakadályok, köztük a csúszókábelek felett futó elektromos vezeték. 

A horvát Jutarnji információi szerint a csúszópálya három acélkábelből áll, amelyek a másfél kilométer hosszú, mély kanyon felett 120 méterrel futnak. 

Az egyik 250, a másik kettő 500, illetve 650 méter hosszú, és a bátrak akár 70 kilométeres óránkénti sebességgel csúszhatnak át ezeken a kanyon miljevaci oldaláról a pakvackaira. A három kábel mellett állítólag másik hármat a madaraknak feszítettek ki. 

A horvát lap úgy tudja, a magyar helikopter két kábelt szakított el: a felsőkbe gabalyodott bele – de mindez nem megerősített, a vizsgálat továbbra is folyik. A Jutarnji szerint a kutatók rátaláltak a kábelek maradványaira. A baleset helyszínén nem engedik a fényképezést, de egy tűzoltótól úgy tudják, hogy a helikopter darabjaiból a Čikola kanyon mindkét oldalán találtak. A robbanás akkora volt, hogy kilométerekre is hallani lehetett.

Mivel nem megerősített, hogy megtalálták a harmadik áldozatot, az is elképzelhető, hogy az egyelőre csak egy következtetés. A megyei tűzoltóparancsnok, Darko Dukić a Dnevnik.hr portál szerint korábban, a keresés közben ezt nyilatkozta.

Úgy tűnik, a harmadik ember a helikopterben maradt, mert a teljes környéket átkutattuk. Sajnos eredmény nélkül, de a (helikopter)darabokat mind megtaláltuk... Az a feltételezés, hogy a harmadik holttest a helikopterben van, amely leégett.

A korábbi jelentések szerint a keresés olyan intenzív volt, hogy a környék útjait lezárták, és a szerda délután munkából érkező miljevaciak nem tudnak hazajutni. A Krka nemzeti parkba és Roški Slapba tartó turisták közül sokan visszafordultak.