A helikopter egy katonai kiképzésen vett részt Horvátországban. A magyar gép Pakova és Miljevac falu között zuhant le.

magyar, helikopter, horvátország, halálos, kimenetelű, baleset,
2023.06.
Fotó: Radio Drnis / Facebook

A horvát N1 portál írta meg, hogy a Cikola-kanyonban zuhant le a magyar katonai helikopter. A háromfős legénységből ketten meghaltak, a harmadikat még nem találták meg. Egyelőre nem tudni, hogy a gép mitől zuhant le.

A horvát Jutarnji portál arról ír, hogy a balesetet egy kifeszített drótkötél (zipline) okozhatta. Vélhetően a pilóta nem vette észre a drótkötelet, és ez okozta a katasztrófát. A portál azt írja, hogy a helikopter a becsapódás után azonnal kigyulladt.

A horvát védelmi minisztérium azt írta, hogy június 20-tól 30-ig zajlik a magyar-horvát Strong Bastion 2023 nevű hadgyakorlat. Korábban már jelezték is a horvát sajtóban, hogy a hadgyakorlat ideje alatt katonai járművek fokozott forgalmára készüljenek a Letenye–Gorican határátkelőnél.

A magyar honvédelmi minisztérium megerősítette: szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban. Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák – írta közösségi oldalán a honvédelmi miniszter. Novák Katalin köztársasági elnök a Twitter-oldalán tett közzé egy posztot, amelyben részvétét fejezi ki a halott katonák családjainak. 

Rendőrök és tűzoltók a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én.     Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic

A baleset helyszínére tart Böröndi Gábor vezérkari főnök és egy különleges szakértői csoport – jelentette be a honvédelmi miniszter szerda délutáni rendkívüli sajtótájékoztatón. Az érintett Airbus H145-ös gépek repülését felfüggesztették.

A magyar légierő ékköve veszett oda Horvátországban – minden, amit az Airbus H145-ről tudni kell

A legnagyobb veszteség kétségtelenül az emberélet. Ugyanakkor a lezuhant helikopter a magyar honvédség milliárdos csúcstechnikája és alig néhány éves lehetett.

A horvát védelmi miniszter, Mario Banožić a Telegram.hr jelentése szerint részvétét fejezte ki, és megerősítette, hogy a magyar helikopter hadgyakorlaton vett részt. Sajtótájékoztatóján részt vett a vezérkari főnök és a horvát légierő főparancsnoka is, és elhangzott: a baleset nem a gyakorlat helyszínén történt, hanem amikor a helikopter már a repülőtérre tartott visszafelé.

 A gyakorlatra készített térképeken feltüntették az antennákat, szélkerekeket és a repüléshez releváns tereptárgyakat - mondták. A kérdésre, hogy a drótkötél is rajta vol-e a térképen, az volt a válasz, hogy ez a csatornában van, felette fut egy áramvezeték, és az jelölve volt.