Közélet

Az orosz-ukrán háború 522. napja – friss hírek

Rakétákkal, drónokkal támadták egymást az elmúlt 24 órában az oroszok és az ukránok, egy moszkvai irodaházban is károk keletkeztek. Putyin és Zelenszkij is állítja, a terv szerint haladnak a katonai műveletek.

Rakétatámadás érte a dél-ukrajnai Zaporizzsja városát, legalább ketten meghaltak, egy ember megsebesült - közölte helyi idő szerint szombaton a zaporizzsjai városi tanács titkára. Az északkeleti Szumi körzetéből szintén orosz rakétatámadást jelentettek, az Ukrinform ukrán hírügynökség jelentése szerint az utóbbi 24 órában támadás érte Herszon és Harkiv megyét is.

Ukraine's attempt to attack Moscow with drones thwarted
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes Telegramon azt közölte, az ukrán hadsereg "lassan, de biztosan" halad előre a déli régióban, Melitopol és Bergyanszk városa felé. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este újságíróknak azt állította: 

Az ellenséget megállították, mindenütt visszaverték

Vasárnap hajnalban három ukrán drónt sikerült Moszkva felett megsemmisíteni – közölte az orosz védelmi miniszter, aki szerint senki sem sérült meg de a lehulló roncsok két irodaépület homlokzatában minimális kárt okoztak. Moszkva légterét ugyan rövid időre lezárták, ám a vnukovói nemzetközi repülőteret nem sokkal később újranyitották. 

20:30

Dimitrij Medvedev: atombombát fogunk használni, ha sikeres az ukrán ellentámadás

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, a Biztonsági Tanács jelenlegi alelnöke vasárnap kijelentette, hogy Moszkvának atomfegyvert kell bevetnie akkor, ha Kijev ellentámadása sikeres – írja a Reuters.

19:30

Aggasztó kijelentést tett Zelenszkij: elkerülhetetlen a háború átterjedése Oroszország területére

16:09

Fegyverszállítmányok: visszavágott a szlovák külügyminiszternek Menczer Tamás

15:22

Szumi városát és a Kigyó-szigetet is orosz rakétatalálat érte

12:16

Több rakétatámadást is végrehajtottak Ukrajnában az oroszok

11:26

Az ukrán energiaügyi miniszter bizakodó, hogy télen is lesz áram

A modern történelem legnagyobb villamosenergiarendszer-javítási kampányáról beszélt a hét végén az ukrán energiaügyi miniszter. German Galuscsenko reméli, hogy a téli hónapokban is biztosítani tudják a háborúban álló ország energiaellátását. Ehhez a fűtési szezonig 1,7 gigawatt termelőkapacitást kell létrehozniuk.

11:25

Nem zárkózik el a béketárgyalásoktól Putyin, Kijev drónokkal támadta Moszkvát

11:24

Csaknem tizennyolcezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán–magyar határszakaszon 7950-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 9990-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

rakétatámadás Zaporizzsja Moszkva
Kapcsolódó cikkek