Oroszország nem utasítja el a béketárgyalásokat, ám nehéz fegyverszünetről beszélni, miközben Kijev drónokkal támadja Moszkvát – mondta Valgyimir Putyin orosz elnök az afrikai országok vezetőivel tartott szentpétervári találkozón, szombaton. 

 

Fotó: AFP

A kijelentés azért is meglepő, mert korábban Kijev és Moszkva is határozottan elzárkózott attól, hogy a fegyverleltételről egyeztessen. Putyin a késő este tartott sajtótájékoztatón azt is hangoztatta, hogy Oroszország nem tervezi fokozni a katonai műveleteket Ukrajnában, mindössze néhány megelőző taktikai csapást mértek az ellenségre a Krími hídnál történt július eleji terroristatámadás után, amelyben ketten az életüket veszítették. 

Vasárnap hajnalban három ukrán drónt sikerült Moszkva felett megsemmisíteni – közölte az orosz védelmi miniszter, aki szerint senki sem sérült meg és mindössze csekély anyagi kár keletkezett a „terroristatámadás” során. A drónokat a Kremltől több kilométerre, az orosz főváros üzleti negyede felett sikerült lelőni, a lehulló roncsok mindössze két irodaépület homlokzatában okoztak minimális kárt. Moszkva légterét rövid időre lezárták, ám a vnukovói nemzetközi repülőteret nem sokkal később újranyitották. 

Az ukrán dróntámadások – bár minimális anyagi kárt okoznak – egyre nagyobb pszichológiai nyomást helyeznek az orosz lakosságra, és egyre többen kezdik megkérdőjelezni, hogy az orosz katonai vezetés valóban kézben tartja-e a „speciális katonai hadműveletet”, ahogy azt a vezetés Ukrajna lerohanása óta hangoztatja– írja a Reuters. 

A drónháború és kockázatai

Hatalmas fejlődésen mennek át az orosz–ukrán háborúban használt drónok, de a fejlődés aligha áll meg Ukrajnában.