BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dmitrij Medvegyev: atombombát fogunk használni, ha sikeres az ukrán ellentámadás

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, a Biztonsági Tanács jelenlegi alelnöke vasárnap kijelentette, hogy Moszkvának atomfegyvert kell bevetnie akkor, ha Kijev ellentámadása sikeres – írja a Reuters.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki korábban már felvetette egy ukrajnai nukleáris konfliktus veszélyét, vasárnap kijelentette, hogy Moszkvának atomfegyvert kell bevetnie, ha Kijev folyamatban lévő ellentámadása sikeres lesz. A Reuters hírügynökség tájékoztatása szerint Medvegyev, aki a Vlagyimir Putyin elnök által vezetett testület, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, hivatalos közösségi oldalain közzétett üzenetében kijelentette, hogy Oroszország ilyen forgatókönyv esetén kénytelen lesz visszatérni saját nukleáris doktrínájához.

Medvegyev, Oroszország, Moldova, orosz-ukrán háború
Fotó: Dmitry Astakhov

„Képzeljük el, hogy… amennyiben a NATO által támogatott offenzíva sikeres, és elvenné a területünk egy részét, akkor az orosz elnök rendeletének szabályai szerint rákényszerülnénk atomfegyver használatára” – írta a közösségi oldalakon. 

Egyszerűen nem lenne más lehetőség. Tehát ellenségeinknek imádkozniuk kell harcosaink sikeréért. Biztosítani kell, hogy ne törjön ki globális atomtűz

– mondta.

Medvegyev, aki Moszkvában az egyik legharciasabb hangadókénk tűnt fel, feltételezhetően az orosz nukleáris doktrína azon részére utalt, amely kimondja, hogy nukleáris fegyverek alkalmazhatók válaszul az Oroszország elleni hagyományos fegyverekkel végrehajtott agresszióra, amely veszélyezteti az orosz állam létet.

Ukrajna megpróbálja visszafoglalni azt a területet, amelyet Oroszország egyoldalúan annektált, és saját területének részévé nyilvánított, amit Kijev és a Nyugat nagy része elítélt.

Putyin szombaton kijelentette, hogy az elmúlt napokban nem történt komoly változás a harctéren, és Ukrajna június 4. óta nagy mennyiségű katonai felszerelést veszített. Kijev szerint erői némi előrelépést tesznek a terület visszafoglalása érdekében, bár a kívántnál lassabb ütemben.

Vasárnap délután Volodimir Zelenszkij figyelmeztetett arra, hogy az idei télen az orosz terroristák még csapásokat mérhetnek energetikai és más létfontosságú ukrajnai létesítményekre. Az ukrán elnök elkerülhetetlennek és igazságosnak nevezte azt, hogy a háború fokozatosan átterjedjen Oroszország területére.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.