Svédország eleget tett a Törökország által a svéd NATO-tagsághoz fűzött feltételeknek – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Vilniusban, reagálva Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyancsak hétfői, a vilniusi csúcstalálkozója előtti isztambuli kijelentésére, amely szerint 

Törökország akkor hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha az újrakezdi vele a csatlakozási tárgyalásokat.

 

Fotó: Tobias Schwarz

Stoltenberg jelezte, hogy támogatja az EU-csatlakozásra vonatkozó török törekvéseket, ám hangsúlyozta, hogy Svédország teljesítette a 2022. évi madridi NATO-csúcson – amelyen Svédország meghívást kapott a csatlakozásra – megszabott feltételeket, amelyek révén a szövetség tagjává válhat.

Felidézte a Svédország által a terrorellenes harc területén kifejtett erőfeszítéseket és emlékeztetett arra is, hogy Stockholm lazított a fegyverexport-korlátozáson és eleget tett Ankara kiadatási kérelmeinek. Az észak-atlanti szövetség főtitkára jelezte Törökország felé a szövetség más biztonsági érdekeit.

„A NATO-nak eleget kell tennie a szövetségesek legitim igényeinek, akik minél előbb a szövetség tagjaként szeretnék látni Svédországot” – szögezte le Stoltenberg.

Olaf Scholz német kancellár pedig hangsúlyozta, hogy a két kérdés – a svéd NATO- és a török EU-csatlakozás – nincs összefüggésben egymással. A német kormányfő emellett aláhúzta, hogy Stockholm eleget tett a csatlakozás feltételeinek.

„Remélem, rövidesen elérjük, hogy Svédország NATO-tag legyen” – jelentette ki.