Közélet

Biden szerint a NATO-nak szüksége van Svédországra

Joe Biden azt mondta, hogy az USA és Svédország majdnem mindenben egyetért a demokratikus értékek védelmét illetően.

Joe Biden amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok erős támogatását Svédország NATO-tagsága mellett, amikor a Fehér Házban fogadta Ulf Kristensson svéd miniszterelnököt szerdán. A kétoldalú tárgyalást megelőzően az amerikai elnök kijelentette, hogy Svédország erősebbé fogja tenni a NATO-t, és ugyanazokat az értékeket vallja, mint az észak-atlanti szövetség tagállamai. Hozzátette, hogy felkészültek a védelmi szövetség jövő heti csúcstalálkozójára.

Joe Biden
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Biden szerint a két ország majdnem mindenben egyetért a demokratikus értékek védelmét illetően, ideértve az Ukrajnának nyújtott biztonsági és humanitárius támogatást. A kétoldalú, amerikai–svéd kapcsolatok témakörében kiemelte a klímaváltozás elleni fellépést, a szabad indiai- és csendes-óceáni térség melletti közös kiállást, valamint a két ország vállalatainak együttműködését a feltörekvő technológiákat illetően, beleértve az 5G- és 6G-hálózatok biztonságát is. 

Ulf Kristensson köszönetet mondott a svéd NATO-tagsághoz nyújtott, erős amerikai támogatásért. 

A törökök szerint a svédek még mindig nem tettek eleget a NATO-csatlakozáshoz

Ankara nem tartja elegendőnek Stockholm eddigi törvényalkotási lépéseit a svéd tagság támogatásához. Svédországban nemrégiben új törvényt fogadtak el, amely megnehezíti a terrorcsoportok finanszírozását vagy támogatását, Erdogan szerint azonban a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt és a szíriai kurd szervezetek támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket az országban.

 

Svédország Fehér Ház NATO
Kapcsolódó cikkek