Közélet

Stoltenberg: elérhető közelségbe került a svéd NATO-csatlakozás

Svédország csatlakozásának kulcsa, hogy Törökország ratifikálja-e. A két ország közötti huzavona több mint egy éve tart.

Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján – mondta a NATO-főtitkár Brüsszelben azt követően, hogy a török, a svéd és a finn külügyminiszter erre vonatkozó megbeszéléseket folytatott a szövetség székházában csütörtökön.

BELGIUM-NATO-POLITICS-DIPLOMACYNATO Secretary General Jens Stoltenberg gestures as he addresses media representatives at a press conference at NATO Headquarters in Brussels on July 6, 2023, following a meeting between the foreign ministers of Turkey and Sweden. NATO chief Jens Stoltenberg said that he has convened a meeting between the leaders of Turkey and Sweden on the eve of a summit next week to push Stockholm's stalled membership bid."What we are working to achieve is a positive decision at the summit where Turkey makes clear it is ready to ratify," Stoltenberg said after talks at NATO headquarters with foreign ministers from the two countries. (Photo by François WALSCHAERTS / AFP)
Fotó: AFP

Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy itt az ideje annak, hogy Svédország csatlakozzon a katonai szövetséghez, a csatlakozás a szövetséget erősíteni, a tagországok biztonságát növelni fogja.

Hozzátette azt is, hogy Stockholm fontos lépéséket tett Törökország kéréseinek teljesítésére, egyebek kellett módosította alkotmányát, visszavonta a törökországi fegyverkivitelre vonatkozó korlátozásokat és megerősítette terroristaellenes szabályozását.

Ezzel szemben június végén még arról szóltak a hírek, hogy Ankara nem tartja elegendőnek Stockholm eddigi törvényalkotási lépéseit a svéd tagság támogatásához. Habár Svédországban nemrégiben új törvényt fogadtak el, amely megnehezíti a terrorcsoportok finanszírozását vagy támogatását, Erdogan szerint a törvénymódosítások értelmetlenek mindaddig, amíg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd szervezetek (PYD/YPG) támogatói szabadon szerveznek tüntetéseket az országban.

A svéd NATO-csatlakozás minden szövetséges biztonsági érdeke, ezért a bővítés ezen fejezetét amilyen gyorsan csak lehet, le kell zárni

– jelentette ki Jens Stoltenberg. Hozzáfűzte, hogy a késlekedés csak azoknak hoz hasznot, akik a egységének megbontásán munkálkodnak. Ezek között a főtitkár Oroszországot és a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspártot említette.

A norvég diplomata bejelentette, hogy a kedden és szerdán tartandó vilniusi csúcstalálkozó előtt, hétfőn megbeszélésre hívja a török és svéd vezetőket, mivel fontos, hogy a jövő héten eredményt érjenek el a svéd csatlakozás ügyében.

Tobias Billström svéd külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a jövő héten Ankara jóváhagyja országa NATO-csatlakozását.

Reménykedünk és pozitív döntést várunk a jövő héten, de hangsúlyozni szeretném, hogy ez Törökországon múlik

– jelentette ki a svéd külügyi tárcavezető.

Biden szerint a NATO-nak szüksége van Svédországra

Joe Biden azt mondta, hogy az USA és Svédország majdnem mindenben egyetért a demokratikus értékek védelmét illetően.

 

 

Jens Stoltenberg Svédország NATO
Kapcsolódó cikkek