Mészárlásnak nevezte a Gázát körülvevő izraeli blokádot és a terület bombázását Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán. Ankara ugyanakkor felajánlotta a közvetítést is Izrael és a Hamász között, miközben Erdogan és külügyminisztere a regionális hatalmakkal, az Egyesült Államokkal és másokkal egyeztetett. 

Izrael ankarai nagykövete szerint azonban még nem jött el a tárgyalások ideje.

Erdogan a török parlamentben többek között arról beszélt, hogy még a háborúnak is van moralitása, ám a hét végén kirobbant palesztin–izraeli háború megsértette azt. Megakadályozni az embereket, hogy alapvető igényeiket kielégítsék, és polgári személyek házait bombázni Erdogan szerint már nem háború, hanem mészárlás. A török államfő ezzel alighanem Izrael azon lépésére utalt, amely elzárta a vizet és az áramot Gázában.

Justice and Development (AK) Party group meeting
Fotó: Mustafa Kamaci / AFP

Törökország régebben a palesztinok oldalán állt, és a Hamász tagjainak is nyújtott menedéket, ugyanakkor az elmúlt években azon dolgozik, hogy javítsa viszonyát Izraellel. Azonban, ellentétben például az Európai Unióval vagy az Egyesült Államokkal, Törökország nem tartja terrorszervezetnek a Hamászt – írja a Reuters.

Erdogan ugyan nem vádolta nyíltan Izraelt a háború kirobbanása miatt, ám arról beszélt, hogy a harcok a palesztinok elleni, évek óta tartó jogfosztás miatt törtek ki, és elmondta azt is, hogy a béke záloga csak a szuverén palesztin állam megalapítása lehet, az úgynevezett kétállami megoldás keretében.

A török államfő Izrael válaszlépését aránytalannak nevezte, amely mentes minden erkölcsi megfontolástól, és arra szólította fel a világot, hogy ne álljon vakon egyik oldalra sem. Az alapvető kérdések megoldatlansága csak új, még erőszakosabb konfliktusokhoz vezet – figyelmeztetett.

Ezért arra szólította fel az amerikai, európai és más régiókbeli országokat, hogy a felek között méltányos, igazságos és a humanitárius egyensúlyon alapuló pozíciót vegyenek fel. Ezért tartózkodni kell a teljes palesztin népet büntető lépésektől is, mint amilyen a humanitárius segélyek befagyasztása.