Az Izrael elleni erőszak miatt egyelőre minden osztrák fejlesztési együttműködést és kifizetést leállítunk – jelentette ki Alexander Schallenberg, Ausztria külügyminisztere az osztrák közszolgálati tévé hétfő reggeli műsorában.

Austria's Minister for International Affairs Alexander Schallenberg addresses the 78th United Nations General Assembly at UN headquarters in New York City on September 21, 2023. (Photo by Ed JONES / AFP)
Fotó: AFP

A külügyminiszter kiemelte, hogy az események miatt rengeteg a tennivalójuk, mivel jelenleg 8 ezer osztrák él Izraelben, illetve mintegy 200 turista is ott tartózkodik.

A mi feladatunk mindenekelőtt a kapcsolatteremtés, a nagykövetség egész éjjel ezt tette

– mondta.

„Eddig 100 osztrák állampolgár jelezte, hogy el akarja hagyni Izraelt, amíg még vannak menetrend szerinti járatok. Egy mobil válságstáb is úton van Izraelbe, hogy megerősítse a nagykövetséget és a repülőtéri jelenlétünket” – idézi Schallenberget a Kleine Zeitung.

A tárcavezető felszólította a Közel-Keleten tartózkodó osztrákokat, hogy kövessék a híreket és engedelmeskedjenek a hatóságok utasításainak.

A helyzet még nem érte el a mélypontot

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a nemzetközi reakciókról és arról, hogy most hogyan tovább, Schallenberg így válaszolt:

„Feltételeznünk kell, hogy hogy a helyzet még tovább romlik, még mindig folyik a terroristák behatolása Izraelbe, ahol civileket, nőket és gyerekeket támadnak meg. A hírek szörnyűek és ijesztőek, a zenei fesztiválon történt mészárlás képei borzalmasak. Tudjuk, hogy számos állam vonakodik terrorszervezetnek minősíteni a Hamászt.”

A terror olyan szörnyű méreteket öltött, hogy efelett nem lehet napirendre térni, ezért Ausztria az általa szponzorált fejlesztési együttműködés 19 millió eurós teljes összegének felfüggeszti a kifizetését.

Minden projektet külön megvizsgálunk és értékelünk

– mondta a külügyminiszter, azt is megemlítve, hogy Németország már leállította a folyósításokat.

Egyes külföldi reakciókon is felháborodott Bécs 

Bécs egyes nemzetközi reakciókat is ijesztőnek tart – tette hozzá Schallenberg.

„Az, hogy Iránban ujjongó diadalénekek hangzottak el, és a teheráni kormány gratulált a Hamásznak, ez egyszerűen elviselhetetlen”. 

Az iráni nagykövetet ezért még hétfőn behívják a külügyminisztériumba, hogy világossá tegyék számára, mit gondolnak az ilyen aljas reakciókról.

Schallenberg még ma Ománba repül, hogy részt vegyen az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsa és az EU miniszteri találkozóján, ahol a támadás lesz minden bizonnyal a fő téma, hiszen a Hamász egyik célja, hogy szétzúzza Izrael kapcsolatait az arab államokkal. 

„A Hamász el akarja pusztítani Izraelt” – fűzte még hozzá Schallenberg.