Közélet

Teljes blokádot hirdetett a Gázai övezetre Izrael

Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Izrael elrendelte a Gázai övezet „totális blokádját” – jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn.

Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el

– nyilatkozta Galant. A tárcavezető leszögezte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe, amely körül visszaszerezte az ellenőrzést.

Israeli emergency responders cordon off the site of a rocket attack in the southern Israeli city of Ashdod on October 9, 2023. Israel relentlessly pounded the Gaza Strip early Monday as fighting raged with Hamas around the Gaza Strip and the death toll from the war against the Palestinian militants surged above 1,100. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
Fotó: AFP

A védelmi miniszter a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította terrortámadását az övezet melletti izraeli települések ellen. Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja.

Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz

– jelentette ki Kac a közösségi médiában.

Izrael és Egyiptom különböző szintű korlátozásokat vezetett be a Hamász 2007-es, erőszakos hatalomátvétele után, amikor a rivális Fatah helyi vezetői közül számos embert megölt vagy megsebesített, fegyverrel elűzte a Fatah képviselőit a Gázai övezetből. Hétfőn a déli órákban ismét jelentős rakétazáport zúdítottak a gázai terrorszervezetek Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Israeli-Palestinian conflict - Sderot09 November 2023, Israel, Sderot: Tanks and military vehicles are seen as a search for suspects is underway. Fighting between Israeli soldiers and Islamist Hamas militants continues in the border area with Gaza. Photo: Ilia Yefimovich/dpa Israeli-Palestinian Conflict – Sderot October   2023
Fotó: Northfoto

Az askeloni Barzilai Kórház arról tájékoztatott, hogy egy Askelonban becsapódott rakéta nyomán egy ember életveszélyesen, egy súlyosan és kettő könnyebben megsebesült. A tel-avivi Ben Gurion Repülőtér igazgatósága közölte, hogy a légikikötő rövid szünet után tovább üzemel, a föl- és leszálló gépek is közlekednek.

A hétvégi támadás lett Izrael 9/11-e – galéria

Az Amerikai Egyesült Államok hadihajókat küld a térségbe. Irán azt állítja, nincs köze a támadáshoz.

 

Gázai övezet védelmi miniszter Hamász blokád
Kapcsolódó cikkek