Mark Rutte volt holland kormányfő nem zárja ki, hogy induljon a NATO főtitkári posztjáért, amely szerinte „nagyon érdekes” pozíció.

Netherlands' Prime Minister Mark Rutte (R) greets NATO Secretary General Jens Stoltenberg during the NATO summit, in Vilnius on July 11, 2023. NATO leaders will grapple with Ukraine's membership ambitions at their summit on July 11, 2023, their determination to face down Russia boosted by a breakthrough in Sweden's bid to join the alliance. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) / SOLELY FOR SIPA
Előttem az utódom? Jens Stoltenberg és Mark Rutte.
Fotó: AFP

Rutte a novemberi választás után távozni készül a holland belpolitikából , miután júliusban összeomlott a kormánya. Korábban azt mondta, nem érdeklődik egy olyan nagy nemzetközi szervezet vezetése iránt, mint a emlékeztetett a Politico. Szombaton azonban azt nyilatkozta a Den Haag FM rádiónak, hogy ez a poszt „lehetőséget kínálna arra, hogy néhány évig jelen legyek a nemzetközi színpadon a drámai globális változások időszakában. De nagyon nagy az esélye annak, hogy – tekintettel a politikai támogatásra – ezt a posztot egy európai nő kapja, ami szintén nagyon jó lenne” – idézte szavait az Euronews.

Az Ukrajna elleni orosz támadás megváltoztatta a NATO-t, és a tagállamok számításait is, hogy kinek kellene vezetnie a szervezetet, amelynek főtitkári posztja politikailag érzékenyebbé és fontosabbá vált, mint korábban volt, emlékeztetett a Politico.

BRUSSELS - Outgoing Prime Minister Mark Rutte on the second day of the European summit of the leaders of the EU countries. Rutte and his colleagues are trying to reach an agreement about the war between Israel and Hamas. The war in Ukraine, other flashpoints on the edges of Europe and migration are also discussed. ANP JONAS ROOSENS netherlands out - belgium out (Photo by JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP)
A holland kormányfő a novemberi választás után távozik a belpolitikából.
Fotó: AFP

Jens Stoltenberg 2014 óta irányítja a szervezetet, és nyáron beleegyezett, hogy a háború miatt 2024 októberéig a posztján marad. 

Rutte, aki Európa egyik leghosszabb ideig hatalmon lévő kormányfője, több pozícióval kapcsolatban is felmerült, a NATO-főtitkári posztot is beleértve.

Több tagállam kormánya jelezte azonban, hogy ideje lenne nőt választani a posztra, bár egyelőre még nincs olyan jelölte, aki megszerezte volna a szükséges támogatást. Korábbi brit sajtóértesülések szerint Washington Ursula von der Leyent szeretné látni a poszton.

Rutte egyelőre csak annyit mondott, hogy nem kezd személyes kampányba a kinevezésért.