Mark Rutte nem indul a következő választásokon, miután a kormány összeomlott, és úgy döntött, hogy a miniszterelnöki tisztségről való lemondás után távozik a politikából. 

Rutte makes a statement to the House of Representatives about thTHE HAGUE - Demissionary Prime Minister Mark Rutte arrives at the House of Representatives about the fall of the cabinet. Rutte's fourth cabinet fell over a disagreement about asylum policy. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN netherlands out - belgium out (Photo by ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP via AFP)
Mark Rutte negyedik kormánya a menekültpolitikával kapcsolatos nézeteltérés miatt bukott meg. 
Fotó: AFP

Vasárnap úgy döntöttem, hogy nem indulok a VVD (Szabad Demokrata Néppárt) vezetőjeként a következő választásokon

– mondta hétfőn a holland parlamentben. 

Rutte, aki 2010 óta vezeti Hollandiát, Hollandia történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke – írja a Politico.

Mark Rutte holland kormányfő péntek este nyújtotta be lemondását, miután rendkívüli ülést tartott a kabinet tagjaival. A bejelentést megelőzően omlott össze a kormánykoalíció, miután többnapos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről. A koalícióban áthidalhatatlannak bizonyultak a nézeteltérések migrációs ügyben, és a négy párt közösen arra a következtetésre jutott, hogy nem lehetséges a megállapodás.

 

Borítókép forrása: AFP